Здравето на моето тяло и моите гърди

Раждането на Вашето дете ще доведе до нови промени във Вашето тяло при навлизането в следващата фаза, тази на кърменето.

Проблеми при кърмене

Ако сте родила за първи път, кърменето ще е изцяло ново преживяване за Вас. Някои жени свикват с него по естествен начин и го приемат за специален момент, в който изграждат връзката с тяхното бебе, докато на други може да им е малко по-трудно. Това не е нещо лошо и при някои майки просто може да е необходимо малко повече търпение и упоритост.

Независимо дали при Вас кърменето протича безпроблемно или Ви е необходимо малко време да свикнете, трябва да продължите да се фокусирате върху здравето на вашите гърди през този период. По-долу можете да се запознаете с някои от най-често възникващите проблеми.

Проблеми с кърмата

Не е необичайно при кърмещите майки да възникнат проблеми с кърмата, като някои от често срещаните такива може да са:

Твърде много кърма

През първите шест до осем седмици е възможно да произвеждате кърма в излишък, докато тялото ви се опитва да определи какво количество кърма трябва ви е необходимо. Ако гърдите ви са уголемени и Вашето бебе поглъща големи глътки или започва да кашля, докато суче, това означава, че вашето тяло произвежда повече кърма, отколкото му е необходима. За да намалите притока на кърма, може да пробвате да изцедите малко кърма, преди да нахраните бебето или често да сменяте гърдите по време на храненето.

Недостатъчно кърма

Ако започвате да усещате, че гърдите Ви не са толкова пълни, това обикновено означава, че тяло ви се приспособява към хранителните нужди на Вашето бебе. Количеството на кърмата се определя спрямо необходимостта, така че на теория колкото повече суче бебето, толкова повече кърма трябва да произвежда тяло ви. Понякога производството на кърма може да се забави или да спре, ако навиците на кърмене бъдат прекъснати и кърменето се извършва по-рядко. Храненето с шише или използването на биберон води до по-малко време, прекарано в кърмене.

Лактиращи гърди

Лактиращите гърди са напълно нормално явление, особено през първите няколко седмици след раждането. Въпреки че може да причиняват дискомфорт, те често са доказателство за това, че произвеждате достатъчно количество кърма за Вашето бебе. Лактацията не може да бъде спряна, но много жени намират подплънките за гърди за полезни. Също така ще установите, че лактацията намалява, ако кърмите по-често.

Мастит

Маститът възниква в резултат на запушен канал или натрупване на мляко, което води до възпаление на гръдната тъкан. Ако имате мастит, може да напипвате бучката там, където се намира запушеният канал. Други симптоми са зачервяване, болка, подуване или топлина в гърдите, както и грипоподобни симптоми, като температура и главоболия. Важно е да продължавате да кърмите бебето си от тази гърда, дори и да е болезнено, тъй като това е най-добрият начин за лечение на мастит. Препоръчва се посещение при лекар, особено ако маститът не изчезне до два дни.

Болки в зърната

Кърмещите майки често се оплакват от болки в зърната. Това обаче не означава, че трябва да игнорирате този проблем или да се примирявате с него. Ако усещате болка при кърменето, която се изразява в сухи, напукани или кървящи зърна, нещо може да не е наред. Ако се притеснявате, консултирайте се с медицински специалист. Единственото изключение в тази ситуация са първите няколко дни от началото на кърменето. Майките, които са родили за първи път, ще усещат лек дискомфорт, породен от разтягането на зърната. Това е нормално и би трябвало да отшуми след известно време.

На какво се дължат болките в зърната?
Най-честата причина за болки в зърната е неправилното засукване. За да засуче, бебето ще трябва да бъде с широко отворена уста, като зърното трябва да достигне дълбоко в устата му. Болката в зърната се появява, когато детето засмуче зърното.

Някои други причини за болки в зърната:

  • Къса юздичка на езика
  • Млечница
  • Екзема
  • Поникване на зъбки
  • Кърмене по време на бременност

Как да разберете дали болките в зърната засягат Вашето бебе Ако бебето Ви не успява да засуче правилно, може да забележите следните признаци:

  • Бебето покачва теглото си по-бавно от очакваното
  • Бебето е неспокойно след хранене

Как да се погрижим за болките в зърната Ако изпитвате болки в зърната от кърменето, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар или консултант по кърменето, за да можете да решите проблема възможно най-бързо. Избягвайте да си поставяте сами диагнози с помощта на интернет, тъй като информацията, която ще прочетете, може да не важи конкретно за Вашия случай.

Пози за кърмене и комфорт при кърмене

Въпреки че е една от най-естествените дейности, кърменето често може да изглежда трудно. За щастие има редица пози за кърмене, които можете да изпробвате. Важно е да откриете позата, която е удобна за вас и ви позволява да се отпуснете изцяло – все пак ще прекарвате много време в кърмене!

Поза „люлка“

Поддържайте главичката на вашето бебе в сгъвката на ръката си (ръката до гърдата, от която кърмите), като с дланта на тази ръка поддържате задните му части. Поставете бебето си на една страна, с нос към зърното ви. Използвайте свободната си ръка, за да подпирате гърдата си. За да ви е по-удобно, седнете на стол с облегалки с възглавнички или поставете възглавница за кърмене под ръцете и лактите си.

Кръстосана поза

Тази поза е обратната поза на класическата поза „люлка“. Вместо да използвате ръката до гърдата, от която кърмите, използвайте другата ръка. В тази поза ръката Ви ще поддържа главичката и вратлето на Вашето бебе вместо сгъвката на лакътя. И при тази поза възглавница за кърмене или удобен стол с меки облегалки ще помогне да се настаните удобно.

Футболна поза

Придържайте Вашето бебе отстрани до тялото и под ръката си. Бебето трябва да е легнало по гръб, ръката ви да подпира главичката му и носът му да е срещу зърното. Подложете възглавница под лакътя си за опора. Както предполага името на тази поза за кърмене, трябва да държите бебето си така, както бихте държали футболна топка. Тази позиция е предпочитана най-вече от жените, които са раждали с цезарово сечение, тъй като при нея не се оказва натиск върху коремната област.

Странична легнала поза

Това е страхотна поза за жените, които са раждали с цезарово сечение, както и за нощно кърмене, тъй като можете да си останете в леглото! Как да кърмите в легнало положение: обърнете се на страната, на която ще кърмите, като облегнете гърба си на възглавници. За допълнителен комфорт облегнете шията и главата си на възглавници и поставете възглавница между коленете си. Бебето трябва да лежи странично, с лице към Вас. Можете да изберете да поддържате главичката на бебето със сгъвката на същата ръка или с дланта на другата ръка – както ви е по-удобно. Старайте се да сте будни и нащрек. Ако усетите, че се унасяте, просто заемете някоя от седналите пози по-горе.

Кърмене чрез облягане назад (биологично хранене)

Тази поза за кърмене често е наричана „биологично хранене“, тъй като дава възможност на Вашето бебе да използва естествените си инстинкти, за да открие източника си на храна и да засуче. Ще трябва да заемете полуоблегната поза – в стол за кърмене, накланящ се стол или много възглавници в леглото. И двете опции са подходящи. Поставете бебето върху вас, с лице към вас, като краченцата му са близо до бедрата ви (въпреки че това е най-популярната поза за бебета, можете да опитате и други ъгли). След това Вашето бебе ще използва естествения си инстинкт, за да открие зърното Ви и да засуче. Може да се наложи да се понамести малко, за да успее, което е нормално.

Още съвети за кърмене

Искате ли да знаете какъв вид храна ще помогне за подпомагане на безпроблемното развитие на Вашето бебе? Имате ли нужда от съвети за ежедневието на кърмеща майка? Посетете нашата страница за грижа за бебето при кърмене за съвети за хранителния режим. Или посетете нашата страница за лайфстайл съвети, които да Ви помогнат да се подготвите за предизвикателствата, които ще срещнете като кърмеща майка.