Съвети за начина на живот в период на кърмене

Да си майка за първи път и да вместиш кърменето в ежедневния си график може да бъде много трудно! Тези съвети ще Ви помогнат да опростите малко нещата.

1. Научете се да кърмите преди да родите

Нищо не може да ви подготви изцяло за действителното преживяване, но определено може да ви е от полза да прочетете повече за кърменето, преди да започнете да го практикувате. Не всички пози за кърмене ще са удобни за всички майки и бебета, така че е добре да имате няколко възможни опции, от които да можете да изберете бързо. Среща с консултант по кърмене преди раждането също ще Ви е от полза за основни съвети и практически насоки. Повече информация може да потърсите от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”

2. Изцеждайте кърмата си

Изцеждането е просто процес, който помага да храните бебето си с кърма без то да суче. Щом изцедите кърмата, можете да я съхранявате в хладилник/камера. Така ще можете по-късно да нахраните бебето си с шише.

Има няколко причини, поради които изцеждането на кърма и съхраняването й за по-късно е добра идея. Не всеки може да бъде до бебето си денонощно и в някои случаи ще се наложи да разчитате на семейство, приятели или на детегледачка да се грижи за Вашето мъниче. Понякога при майките, които са родили за първи път, има случаи на твърде уголемени или подути гърди и изцеждането на кърмата осигурява известно облекчение. В други случаи ще се радвате на шишето, ако сте в движение.

Съществуват три основни начина за изцеждане на кърмата: с ръка, с ръчна помпа или с електрическа помпа. Въпреки че не е болезнено, много жени предпочитат да използват помпа, тъй като е много по-лесно. Един полезен съвет е да притискате млечните канали зад зърното, отколкото да стискате самото зърно.

Да имате на разположение изцедена и съхранена кърма е добро решение в извънредни ситуации и може да спести много време на заетите майки. Също така е удобно и в случаи, когато сте на място, на което не ви е удобно да кърмите.

3. Как да съхранявате кърмата си

След като сте изцедили кърмата си, следва да я съхранявате правилно. Съхраняването на кърмата не е прекалено сложно, но за него все пак се изисква грижа и внимание.

Трябва да използвате стерилизирани здраво затворени бутилки или торбички за съхранение на кърма, специално разработени за тази цел (но имайте предвид, че те често може да се скъсат или да се замърсят по-лесно). Ако използвате пластмасова бутилка, уверете се, че в състава й няма бисфенол А.

Не забравяйте да поставяте етикет на всяка бутилка с датата, на която е била изцедена кърмата, за да следите кога ще изтече срокът й на годност.

4. Научете се да кърмите на публични места

Кърменето на обществено място може да бъде натоварващо преживяване за новите майки и въпреки че това е един естествен процес, не всички майки се чувстват удобно, когато започнат да го правят.

Ако кърменето на обществено място Ви се струва плашещо, опитайте да се упражнявате пред огледалото, за да откриете най-добрата поза за Вас и Вашето бебе. Изберете дрехи, които са Ви удобни, носете сутиени за кърмачки и намерете място, където можете да седите спокойно и да имате опора за гърба си. Също така е добре да потърсите място, на което няма да сте твърде видими за хората и където съответно е по-малко вероятно да ви безпокоят.

Много жени предпочитат да използват покривало или одеяло за кърмене, когато кърмят на обществено място, така че обмислете тази опция, ако считате, че ще се чувствате по-удобно. Въпреки че няма да навреди да опитате, имайте предвид, че някои покривала за кърмене може да подразнят бебето Ви.

5. Обмислете облекло, предназначено само за кърмене

Дрехите за кърмене вече са достъпни на пазара и са едно ниво над обикновените сутиени за бременни. Блузите и роклите за кърмачки набират все повече популярност поради това, че с тях можете да храните Вашето бебе много лесно.

6. Поддържайте здравословен хранителен режим в периода на кърмене

Не трябва да изоставяте здравословния си хранителен режим след като родите. Въпреки че можете да се поотпуснете и да започнете да консумирате някои неща, които преди са ви били забранени (здравейте, меки сирена!), това, което консумирате, може да повлияе на кърмата Ви.

7. Приемане на мултивитамини при кърмене

Придържането към здравословен хранителен режим по всяко време е почти невъзможно с новородено бебе у дома. Освен това за да кърмите ще трябва да удовлетворите нарастващата нужда от необходими хранителни вещества. Обмислете мултивитамини за употреба при кърмене. Удовлетворяването на нуждата от нутриенти е полезно не само за Вашето здраве, но и за развитието на Вашето бебе.

8. Старайте се да си почивате достатъчно

Периодът след раждането може да бъде изключително натоварващ и през първите няколко месеца е лесно да пренебрегнете съня, но все пак е важно да се наспивате винаги, когато и където можете, особено ако кърмите, тъй като с храненията на бебето изразходвате повече енергия от нормалното. Превърнете съня в свой приоритет и ако е необходимо, отделете специално време за него.

9. Отделете време за социализиране с други кърмещи майки

Въпреки че е толкова естествен процес, на моменти кърменето може да бъде много трудно и е добре да имате мрежа за контакти за подкрепа във Вашата ситуация, към които да се обърнете при проблем. Разглеждайте уеб сайтове за родители и групи за подкрепа при кърмене в социалните мрежи и форуми

Управлявайте своя режим на кърмене с помощта на контролен списък

Бъдете в най-добрата си форма по време на приключението, наречено кърмене, с полезен контролен списък, който създадохме, за да Ви насочва през първите няколко месеца. Прочетете и отпечатайте списъка с отметки за кърменето, за да получите подкрепа през този специален период.