Храненето при зачеване

Добре балансираната диета преди забременяването ще осигури хранителните вещества, от които се нуждаете за добро здраве и жизненост, и ще ви насочи към правилния път към зачеването.

 

Важно е жените, които се опитват да забременеят, всеки ден да поддържат здравословна, добре балансирана диета в комбинация с хранителна добавка преди забременяване, като Елевит. Това ще осигури на Вашия организъм жизнено важните хранителни вещества, от които той се нуждае за здравословна бременност.

Получаването на достатъчно хранителни вещества само с храната може да бъде трудно

Дори при най-добри намерения може да бъде трудно да се посрещнат повишените хранителни нужди при бременност само с диета. Например, Вие трябва да изяждате следното количество храни всеки ден, за да достигнете препоръчителните дневни нужди от следните 3 жизнено важни хранителни вещества при бременност*:

 1. Фолиева киселина: около 700 g сготвен спанак или 15 филии хляб
 2. Йод: около 200 g стриди или 6 яйца
 3. Желязо: около 900 g червено месо или 250 g пилешки дробчета.

*Изчисленията се основават на Food Standards Australia New Zealand („Хранителни стандарти на Австралия, Нова Зеландия“), NUTTAB 2010.

Ето защо са разработени хранителни добавки с мултивитамини и минерали за бременни като Елевит, които да помогнат за посрещане на хранителните нужди по време на периода преди зачеването, бременността и кърменето.

Хранене за плодовитост

Въпреки това, здравословният и добре балансиран план за хранене на Вас и Вашия партньор, може да подпомогне вероятността за забременяване и за здравословна бременност.

Lady cooking

Меню за плодовитост за нея

 1. Яжте много въглехидрати, богати на фибри, като пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
 2. Предпочитайте пълномаслено пред обезмаслено мляко или яжте порция нискомаслено кисело мляко всеки ден.
 3. Намалете количеството на кафето, което пиете, и избягвайте алкохола и подсладените безалкохолни напитки. Вместо това пийте много вода.
 4. Намалете количеството на захарта, което поемате. Използвайте естествени подсладители като кленов сироп, мед или нектар от агаве вместо бяла захар.

Меню за плодовитост за него

 1. Мъжете трябва да повишат приема на цинк и витамин E.
 2. Включете сминдух в неговата диета, тъй като той има високи нива на витамини A и D, които може да засилят сексуалното влечение и да се борят с импотентността. Той може също да засили метаболизма в организма, което ще му даде повече енергия за секс.
 3. Яжте органични храни колкото е възможно повече. Пестицидите може да повлияят деликатния хормонален баланс и продукцията на сперма при мъжете.

Може дори да опитате афродизиаци като джинджифил, стриди и череншоколад, за да се настроите съответно!

Основа на здравословната диета и храненето при зачеване

Здравословният план на хранене съдържа баланс от различни видове питателни храни.В „Препоръки за здравословното хранене за населението в България“, София 2006 1, се препоръчва ежедневна диета, която включва над 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци, 300-500 грама дневно зърнени храни като ориз, или паста и картофи, меса с ниско съдържание на мазнини до 3 пъти седмично или риба поне 1-2 пъти седмично, нискомаслени млечни продукти и кисело мляко.

Също така, някои храни като наситени мазнини, сол и захар не са добри за Вас, ако се употребяват твърде много. За да намалите тяхното количество във Вашата диета, препоръчва се да преминете към ненаситени мазнини като олио и пастети за мазане вместо масло и да намалите количеството на консервирани храни или продукти за бързо хранене, които ядете.

Приемът на вода е също много важен за Вашето здраве. Стремете се да пиете най-малко 2 литра на ден.

Когато става дума за планиране на бременност, препоръчва се също да спазвате тези съвети:

 1. Избягвайте алкохол. Най-сигурно е да спрете да пиете, докато се опитвате да забременеете, по време на бременността и кърменето.
 2. Избягвайте храни, които може да съдържат листерия. Те включват деликатеси като меки сирена, пастет от черен дроб, студени меса, предварително приготвени салати, сурови или пушени морски дарове и сурови яйца. Уверете се, че всички яйца, меса и риба, които ядете, са добре сготвени.
 3. Намалете кофеина. Опитайте се да ограничите консумацията на кофеин до максмално 200 mg на ден, което е равно на около 2 кафета еспресо. Не забравяйте, че кофеин се съдържа също и в шоколада, чая, някои безалкохолни и енергийни напитки.
Бременността повишава нуждите Ви от някои витамини и минерали, които са жизнено важни за поддържане на развитието на здраво бебе

Food platter

Хранителните нужди се повишават при бременност 

Три са основните причини, поради които е важно да приемате хранителни добавки с мултивитамини и минерали за бременни като Елевит, когато планирате бременност:

 1. Бременността е един от периодите с най-големи изисквания към храненето, през които може да преминете. Всъщност, докато сте бременна, препоръчителният прием на хранителни вещества се увеличава с до 150%3. Дори при най-добри намерения, може да бъде трудно да се гарантира, че ще получите достатъчни количества само с диетата.
 2. Първите няколко седмици на бременността са критично време в развитието на бебето. Това е периодът, когато се развива невралната тръба, която образува главния и гръбначния мозък на бебето. Често по времето, когато разберете, че сте бременна, малкото човече вече мърда. За да сте сигурни, че Вашето бебе ще получи жизнено важните хранителни вещества по време на първите няколко седмици от критичното развитие, започнете да приемате Елевит, когато започнете да се опитвате да забременеете.
 3. Може да мине време докато Вашият организам натрупа жизнено важните хранителни вещества, които са нужни, за да се подготви за повишените нужди по време на бременността. Съставът на Елевит е създаден така, че да отговори на повишените нужди на бъдещата майка и да осигури на нейного растящо бебе най-добрата възможна хранителна подкрепа през цялото му развитие. Така че започнете да приемате Елевит, когато започнете да се опитвате да забременеете.

Основните витамини и минерали, които са жизнено важни за здравословно развитие на бебето, включват фолиева киселина, желязо и йод:

Фолиева киселина

По време на първите няколко седмици от бременността, преди повечето жени да разберат, че са бременни, невралната тръба вече се е развила или се е затворила. Невралната тръба образува главния и гръбначния мозък на бебето, които са основни за централната нервна система. Фолатният статус на жената може да играе важна роля за образуването на невралната тръба. Клинично е доказано, че фолиевата киселина, формата на хранителна добавка на фолата, намалява риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида. Поради това, важно е да се приема хранителна добавка с мултивитамини и минерали за бременни с фолиева киселина като Елевит, докато планирате бременност. Елевит съдържа 400 µg фолиева киселина.

Йод

Йодът помага за развитието на мозъка и нервната система на бебетата и малките деца. Бременността повишава нуждата Ви от йод, а Вашето развиващо се бебе зависи едниствено от Вас за достатъчно снабдяване. Елевит съдържа 150 µg йод, който да подпомогне развитието на мозъка на бебето.

Желязо

Диетата с недостиг на желязо може да допринесе за проблеми с овулацията, което ще затрудни забременяването. Вашите нужди от желязо също се увеличават значително по време на бременност, тъй като Вие произвеждате повече кръв за Вас и Вашето бебе. Желязото е важно за предотвратяване на недостига на желязо в храната и е от полза също за развитието на бебето. Елевит съдържа 14 mg желязо.

Елевит съдържа оптималното ниво на комбинирани фолиева киселина, желязо и йод сред мултивитамините за бременни**

Елевит Ви поддържа през периода на планиране на бременност

Елевит е специално създаден за жени, които са опитват да забременеят, за бременни и кърмачки. Клинично е доказано3 че фолиевата киселина намалява риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида, желязото помага за предотвратяване на недостига му, а йодът е важно хранително вещество за развитието на мозъка на Вашето бебе. Всъщност, Елевит съдържа оптималното ниво на комбинирани фолиева киселина, желязо и йод от мултивитамините за бременни на българския пазар**, които подкрепят здравословното развитие на Вашето бебе.

Елевит е капсула за приемане веднъж дневно, която може да се приема по всяко време на деня. В идеалния случай, започнете да приемате Елевит най-малко един месец преди зачеването и по време на бременността.

Може да се наложи да направите други промени в начина си на живот

Освен че трябва да започнете здравословна диета преди забременяването и да получавате достатъчно хранителни вещества, трябва да потърсите алтернатива на начина си на живот. Може да се наложи да направите промени и тук, за да увеличите вероятността за щастлива, здравословна бременност.

 

**Към март 2014 г..

 

Ако имате някакво заболяване на щитовидната жлеза, трябва да се посъветвате с лекар, преди да вземете хранителни добавки, съдържащи йод.

Литература:

1. „Препоръки за здравословното хранене за населението в България, 18-65 години“, София 2006, ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

2. „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ , ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

3. p. 50. Kondo, A., et al. Neural tube defects: prevalence, etiology and prevention. International Journal of Urology, 2009. 16(1); p. 49-57 World Health Organization, Standards for maternal and neonatal care, 2007

4. Продуктова информация Елевит

Започнете тук, ако сте....