Мама и бебе

Списък за нови майки 

Coffee and notebook

Ето лесен списък за проверка, който ще помогне да преминете през първите месеци на родителството. Можете да го изтеглите или разпечатате, за да Ви е по-лесно да го използвате.

Изтегляне

Регистрирайте раждането

В повечето държави ще трябва да регистрирате раждането на бебето си в рамките на 60 дни.

 

Приемайте хранителна добавка с мултивитамини и минерали

Ако кърмите, може да се нуждаете от помощ, за да сте сигурни, че получавате достатъчно важни хранителни вещества както за Вас, така и за Вашето бебе. Опитайте хранителна добавка с мултивитамини и минерали като Елевит®, предназначена за жени, които кърмят.

Ако не кърмите, Елевит® Ви осигурява специфична комбинация от хранителни вещества, които да Ви помогнат да останете енергични в натовареното си ежедневие. Всяка таблетка включва желязо за енергия, калций за здрави кости, витамини от В група, които помагат за справяне със стреса, витамин С и цинк за повишаване на имунитета. 

Изпратете съобщения за раждането

Приветствайте появата на новия човек с картички или имейли до приятели и роднини! 

 

Претенции за финансова помощ от държавата:

Държавата предоставя редица финансови помощи, от които може да се възползвате. Проверете дали отговаряте на условията за платен отпуск поради раждане на дете или преимуществено семейно облагане в Отдела за хуманитарно обслужване.

 

Организирайте контролни прегледи за Вас след раждането

Запишете си час за контролен преглед при Вашия лекар четири до шест седмици след раждането, за да сте сигурни, че всичко се връща към нормата. Време е да поговорите за чувствата си и за всички проблеми, които имате.

 

Организирайте контролни прегледи и ваксинации на Вашето бебе

Редовните прегледи на Вашето бебе трябва да бъдат записани за периодите между 1-ва до 4-та седмица, 6-та до 8-ма седмица и 6-и до 8-ми месец.   Консултирайте се с Вашия педиатър относно задължителните ваксинации на Вашето бебе. 

 

Проверете възможностите за грижи за детето и образование

Потвърдете Вашите уговорки за грижи за детето, ако възнамерявате да се връщате на работа. Ако мислите за частно образование за Вашето дете, започнете да събирате информация още сега. Списъците на чакащите в някои частни училища се попълват години предварително.

 

Започнете да правите упражнения след раждането

Мускулите на тазовото дъно и корема ще се нуждаят от тонизиране след раждането. Защо не се присъедините към други нови майки в група за упражнения след раждане във Вашата болница или местен фитнес.  

 

Помислете за контрацепция

Ако не планирате друга бременност, помислете за контрацепция. Противно на широкоразпространеното мнение, кърменето не е адекватен контрацептив. Проверете при Вашия лекар методите, които няма да се отразят на кърмата.

 

Следете за емоционалното си здраве

Съвсем нормално е да се чувствате малко потисната през първите седмици след раждането. Тези чувства обикновено отминават от само себе си, но ако се чувствате изморена или тъжна в продължение на повече от 2 седмици след появата на бебето, говорете с Вашата акушерка или лекар.

 

Кърмене

Запознайте се с различните пози за кърмене

Кърменето не е безпроблемно за всички, така че е добра идея да знаете няколко допълнителни пози, ако Вашето бебе отказва да засуче. Посетете нашата страница за грижа за тялото по време на кърмене за повече информация относно позите за кърмене.

 

Инвестирайте в малко допълнителна физическа опора

Много нови майки не заменят за нищо своите възглавници за кърмене или столове за кърмене.  Вашият комфорт по време на кърменето е много важен, така че не го пренебрегвайте, ако считате, че времето за хранене на бебето може да бъде много по-приятно.

 

Приемайте мултивитамини по време на кърменето

Здравословният хранителен режим е важен и от особено значение е да спазвате режим, който Ви снабдява с повишения брой хранителни добавки, от които имате нужда по време на кърменето. Обмислете приемане на Елевит® за кърмене, за да се уверите, че получавате достатъчно от важните хранителни вещества, като например бетакаротен, Омега 3, витамини от В-групата, фолиева киселина и витамин С и D, калций, желязо и цинк.  

 

Набавете си дрехи за кърмене

Дали ще решите да се сдобиете с блузи и рокли за кърмене, или просто ще инвестирате в няколко сутиена за кърмене, зависи изцяло от Вас. Съществуват и пижами за кърмене за носене през първите няколко седмици, в които често стоите у дома.

 

Покривало или пелена за кърмене

Ако не се чувствате на 100 % удобно да кърмите на обществено място или пред други хора, едно покривало или пелена за кърмене ще Ви помогнат да се чувствате много по-добре. Не на всички бебета ще им харесва да бъдат покрити, но си струва да опитате.

 

Купете си или вземете назаем помпа за кърма

Кърмата може да се изцежда на ръка, но помпата определено улеснява живота. Можете да вземете една назаем, като за начало, ако все още не сте напълно убедени. Не забравяйте също така да купите шишета и контейнери за съхранение. Торбичките за съхранение на кърма и подплънките за гърди помагат за справяне с лактацията и са друга опция, която можете да обмислите.

 

Запасете хладилника си със здравословна храна

Здравословното хранене и откриването на правилната, богата на хранителни вещества диета за кърмене изискват предварително планиране, така че опитайте да поддържате хладилника си винаги пълен.  Замразените зеленчуци, плодове и меса са добър начин да гарантирате, че винаги ще имате нещо под ръка. Можете да откриете информация за хранителен режим по време на кърмене на нашата страница , посветена на храненето. 

 

Изтеглете си приложение за кърмене

Покрай всичко, което се случва, е трудно да се следят всички хранения и напредъка, който Вие и бебето Ви постигате. Приложенията за кърмене са в помощ с полезни таймери и опции за ежедневно водене на дневник, които са идеални за отбелязване на важни събития.

 

Организирайте си малко забавление по време на кърменето

Често се случва кърменето да продължи до около 45 минути. Да, голяма част от тях са ценно време за сближаване с бебето, но ще има и моменти, в които имате нужда от нещо, което да Ви занимава. Изтеглете си някои от любимите си телевизионни сериали, купете си няколко аудиокниги или си създайте плейлист, който да слушате по време на кърмене, за да може времето да минава приятно.

 

Присъединете се към група за родители

Ако сте майка за първи път е важно да получавате емоционална и практическа подкрепа по всякакъв възможен начин. Открийте група за родители в социалните мрежи (Facebook) или интернет страница за родители и се запознайте с други кърмещи майки или майки, които преди са кърмили. Дори можете да участвате в групи за родители онлайн, ако още не сте готови за публични изяви. 

 

Посетете курс по кърмене

Ако имате въпроси относно кърменето, курсовете по кърмене могат да Ви предоставят отговори и да Ви дадат необходимата увереност, за да кърмите успешно.  Можете да се свържете с Вашата акушерка, медицинската педиатрична сестра или да намерите местен консултант по кърмене, който да Ви посъветва за най-близкия клас, или да потърсите онлайн интернет страници за родители за повече подробности.