Мама и бебе

Съвети за кърменето

Жена, която кърми мъничко новородено бебе

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Какви са предимствата  на кърменето?

Кои са най-добрите хранителни добавки за кърмене?

Какво съдържа майчината кърма?

За тези жени, които могат да кърмят и изберат да го правят, кърменето на бебето може да бъде изключително полезно. В началото обаче не очаквайте твърде много от себе си или новороденото си. Кърменето е умение, което ще усвоявате и усъвършенствате едновременно. Може дори да се нуждаете от уроци по кърмене от експерт, който да Ви помогне в това начинание.

Научете повече за:

  Кърмата не само е най-добрият източник на хранене за Вашето бебе, но кърменето има физически и емоционални ползи и за двама Ви.

  На практика майчиното мляко съдържа перфектната комбинация от хранителни вещества за растежа на Вашето бебе и помага за защита срещу инфекции и алергии. През първите няколко месеца от живота си, бебето  Ви може да бъде изцяло само на кърма. 

  Взаимовръзката чрез кърменето е друго нещо, на което много жени започват да се наслаждават  и след като започнете да кърмите, това може да бъдат едни от най-спокойните моменти на деня. 

  Нещо друго? Кърменето освобождава хормон, който насърчава матката да се свие обратно до предишните си размери. Ще откриете и че при кърменето изгаряте калории, което може да  Ви помогне да влезете отново в любимите си дънки. 

  Подобно на карането на колело, ние не сме родени, знаейки как да правим това, и много нови майки се нуждаят от помощ за кърменето. Не се страхувайте да помолите Вашата акушерка, медицинска сестра или личен лекар за съдействие. 

  Човешката кърма обикновено се състои от 87% вода, 4% мазнини, 1% протеин и 7% лактоза. 

  Кърмата също се адаптира към променящите се нужди на Вашето дете, докато то расте. Например през първите няколко дни след раждането ще произведете така наречената коластра, която е вискозна течност с жълтеникав цвят. Ползите от коластрата включват предпазване на бебето от инфекция и подпомагане изграждането на имунната му система. След няколко дни кърмата ще „потече“ и ще изглежда много повече като млякото, което сте свикнали да виждате.