Мама и бебе

Списък за нови родители

Мече, седнало на пелени

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Как да регистрирам раждането на бебето си?

Кога трябва да ваксинирам бебето си?

Какво трябва да направя като нов родител?

Вашето бебе се е появило на бял свят и освен че се наслаждава на всички тези прегръдки, има няколко неща, които трябва да отметнете по списъка със задачи през първите няколко дни и седмици.

Научете повече за:

  Регистрирайте раждането на Вашето бебе: Трябва да регистрирате раждането на Вашето бебе в рамките на 60 дни. Ако във Вашата болница или родилен център не Ви дадат формуляр, вземете го от Вашата община.
  Претенции за държавни финансови помощи: Държавата предоставя редица финансови помощи, за които може да кандидатствате. Проверете дали можете да ползвате платен отпуск поради раждане на дете или за преимуществено семейно облагане.

  Регистрация в детски градини и училище: Регистрациите в детска градина и училища могат да бъдат конкурентни. Ако възнамерявате да се върнете на работа или имате предвид специално частно училище, трябва да се поинтересувате кога е моментът да регистрирате детето си. 

  Организирайте контролни прегледи и ваксинации на Вашето бебе

  Трябва да заведете Вашето бебе за редовни контролни прегледи между 1-ва до 4-та седмица, 6-та до 8-ма седмица и 6-и до 8-ми месец. Ваксинации през първата година трябва да се направят на 2-ри, 4-и, 6-и и 12-ти месец.

  Малко бебе в бяло едно, седящо в бебешка везна

  Постнатален преглед: Запазете час за контролен преглед при Вашия лекар четири до шест седмици след раждането, за да сте сигурни, че всичко върви нормално. Време е да поговорите за чувствата си и за всички проблеми, които имате.

  Майка с момченце, лежащо на пода и трениращо

  Започнете упражнения след раждането: Мускулите на тазовото дъно и корема ще се нуждаят от тонизиране след раждането. Защо не се присъедините към други нови майки в група за следродилна гимнастика във Вашата болница или местен фитнес? Това може да помогне за възстановяването и е чудесен начин да се срещнете с майки с бебета на същата възраст като Вашето.

  Помислете за контрацепцията: Ако не планирате друга бременност, помислете за контрацепция. Противно на общоприетото мнение, кърменето не е надежден контрацептив. Посъветвайте се с Вашия лекар за най-подходящия за Вас метод.