Мама и бебе

Възстановяване след раждането 

Mum and bub portrait

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Кога ще се почувствам нормално след раждането?

Колко време ще ми отнеме да се възстановя от раждането?

Какво мога да направя, за да помогна на тялото си да се възстанови от раждането?

Естествено раждане или секцио; раждането се нарича така по някаква причина (на англ. labour  - труд/раждане) - това може да бъде тежък труд. Ето защо е изключително важно за Вас да се грижите за тялото си, докато се възстановява след раждането на Вашето бебе.

Научете повече за:

  Свиващата се матка: Матката Ви е разпъната като балон и ще отнеме няколко седмици, за да се върне до обичайния си размер. Тъй като матката  Ви контрахира - кърменето може да предизвика това - може да почувствате спазми, които се чувстват донякъде като леки контракции или като менструална болка.

  Кървене: Първите четири до шест седмици след раждането ще имате вагинално кървене, наречено лохии - това ще се случи независимо дали сте родила вагинално или чрез цезарово сечение. Кървенето може да бъде доста силно през първите няколко дни след раждането, като при тежък цикъл, но след това трябва да стане розово-кафяво и в крайна сметка да спре. Ако кърмите, вероятно няма да имате месечен цикъл, докато не спрете да кърмите. Ако не кърмите, вероятно ще получите първата си менструация пет или шест седмици след раждането.

  Хемороиди: Доста често след раждането се получават хемороиди, но те обикновено изчезват в рамките на няколко дни. Избягвайте появата на запек, като ядете много храни, богати на фибри като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, и пиете много вода. Можете да получите лекарства за хемороиди от Вашия лекар или фармацевт, ако се нуждаете от облекчаване.

  Чувствителност: Ако сте имали вагинално раждане, ще  Ви боли. Ледените компреси могат да помогнат за намаляване на отока. Ако сте имали цезарово сечение, разрезът  Ви ще бъде чувствителен. Ставайте бавно и се навеждайте, като сгъвате коленете, ако трябва да достигнете нещо на земята. Може да  Ви помогне леко да притиснете ръка върху белега от секциото, ако кихате или кашляте. 

  Емоционалност: Доста често се случва да се чувствате тъжни и сълзливо-сантиментални три до четири дни след раждането. Хормоните и умората заговорничат срещу вас. Ако чувството се влоши и  Ви е трудно да се справите, говорете с Вашия лекар или акушерка.

  Инконтиненция: Някои жени могат да получат инконтиненция след раждането. Споделете с Вашия лекар или акушерка и получете съвет. Започнете да правите упражненията на тазовото дъно отново, което ще  Ви помогне да укрепите мускулите си и да намалите проблемите.

  Хранителните нужди на кърмещите жени се увеличават с до 88 процента, затова здравословното и добре балансирано хранене е особено важно.

  Следвайте диетата, която сте имали по време на бременността и предпочитайте плодовете и зеленчуците, постните протеини и нискомаслените млечни продукти. Пийте много вода и избягвайте алкохола, особено ако кърмите, тъй като малки количества могат да преминат в кърмата.

  Въпреки че всяка жена е различна, има няколко лесни начина да помогнете на тялото си да се възстанови от раждането, което сте преживяла. 

  Бъдете търпелива: Рим не е бил създаден за един ден - нито Вашето бебе. Не забравяйте, че сте била бременна  девет месеца, така че няма да изглеждате или да се чувствате като преди бременността още на следващия ден. 

  Бъдете добронамерена: Независимо дали сте имали вагинално раждане или цезарово сечение, тялото  Ви е преживяло много. Така че бъдете добра към него. Почивайте си и се отпуснете, колкото можете, и помолете семейството и приятелите за помощ, ако имате нужда. 

  Бъдете позитивна: В дните и седмиците след раждането, тялото  Ви може да изглежда много по-различно от начина, по който е изглеждало преди бременността. Дайте му време да се възстанови и останете уверени и оптимисти. Промяната отнема време, но тя ще се случи.