Мама и бебе

Диета и кърмене

Зрели плодове от авокадо

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Защо диетата е важна по време на кърмене?

Какви храни трябва да ядете, докато кърмите?

Трябва ли да избягвам някои храни или напитки, докато кърмя?

Кърменето е период, който изисква повече от Вашето тяло и диета, богата на витамини и минерали, което е важно за цялостното Ви здраве и развитието на Вашето бебе.

Научете повече за:

  Сама по себе си кърмата позволява на Вашето бебе да расте и да се развива до около шестмесечна възраст, когато трябва да започнете да въвеждате други храни.

  Сама по себе си кърмата позволява на Вашето бебе да расте и да се развива до около шестмесечна възраст, когато трябва да започнете да въвеждате други храни.

  Като нова майка, здравословното хранене ще подпомогне производството на кърма и ще осигури на Вашето бебе всички основни хранителни вещества, от които се нуждае, за да може да расте здраво и щастливо. Някои важни хранителни вещества и къде могат да бъдат намерени са:

  • Омега 3: Източниците включват риба като сьомга и сардини, говеждо, ленено семе и орехи
  • Витамини от група В: Тялото има ограничен капацитет да съхранява излишъка от витамини от В-групата. Ето защо е важно да ядете редица храни, които ги съдържат, като зеленолистни зеленчуци, яйца, бобови растения, птици и месо
  • Протеини: Съдържат се в месо, пиле, пуйка, морски дарове, яйца, бобови растения, ядки и семена
  • Желязо: Набавете си необходимата доза желязо от червено месо и зеленолистни зеленчуци
  • Калций: Сиренето, прясното и киселото мляко са чудесни източници на калций, както и зеленолистните зеленчуци
  • Витамин C: Цитрусовите плодове, кивито, зелето, доматът, червените пиперки съдържат витамин С
  • Витамин D: Запасите могат да се изчерпат след бременността. Най-добрият източник на витамин D е прекарването на известно време на слънце, но ако не можете да излезете навън, можете също да допълвате с обогатени храни като прясно и кисело мляко - потърсете храни с етикети, обозначаващи обогатяване с витамин D
  • Фолиева киселина: Известна със своите ползи по време на бременността, фолиевата киселина все още е важна и след раждането и се намира в боба, листните зеленчуци и зърнените храни
  • Йод: Млечните продукти и морските дарове съдържат йод, както и готварска сол (търсете такава, на която е посочено на етикета)

  Ако храните бебето само с кърма, технически трябва да се храните за двама. Само не забравяйте, че единият от вас има стомах с размерите на орех, така че не е необходимо да удвоявате приема на калории.

  Повечето жени могат да произвеждат много кърма, като приемат 1800-2200 (или повече) калории на ден. Ако се чувствате по-гладни от обикновено, посегнете към здравословни закуски - като нарязани зеленчуци, кисело мляко или плодове с ниско съдържание на мазнини и избягвайте лакомствата с високо съдържание на мазнини, които осигуряват малка хранителна стойност.

  Вероятно се чувствате много жадни, така че поддържайте хидратирането. Кофеинът и алкохолът могат да преминат в кърмата, така че се опитайте да ги избягвате и превърнете водата в основен източник на течност.

  Страхотната диета по време на кърмене свежда до минимум или избягва силно преработените храни и вместо това съдържа постно месо, риба, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. 

  Въпреки че е малко вероятно да повлияе на Вашето бебе, ако се разболеете, този риск може да се сведе до минимум, като избягвате недостатъчно сварено месо или храни, които може да са с изтекъл срок на годност. Вашето тяло се нуждае от всички витамини и енергия, които може да получи през този по-тежък период, така че яжте само храна, която смятате, че е приготвена безопасно.