Мама и бебе

Начало на захранването на бебето

Бебешка ръка държи купичка и лъжичка

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Кога бебето трябва да бъде захранено?

Какви храни трябва да въведете като начало?

Към какви храни може да е алергично моето бебе?

Пригответе се животът да стане малко по-изцапан. Ако бебето Ви е на възраст между четири и шест месеца, е време да въведете различна от млякото храна. На тази възраст Вашето малко човече вероятно е в състояние да седи изправено, без чужда помощ и може да успее да държи собствената си шия и глава доста добре. 

Храносмилателната система на бебето също е достатъчно развита, за да се справи с твърдите вещества и вероятно е започнало да проявява интерес, когато ядете. 

Важно е да знаете, че кърменето или изкуственото хранене трябва да продължи, докато поетапно се въвеждат твърди вещества и трябва да остане основният източник на течност на Вашето бебе до 12 месеца. Въвеждайте други течности, както следва: 

На 6 месеца: Охладена преварена вода може да се предлага в чаша.

На 9 месеца: Кравето мляко може да се предлага в малки количества със зърнени култури, но не като основен източник на мляко.

На 12 месеца: Храненето с кърма или адаптирано мляко може да продължи, но кравето мляко вече може да се използва като основен източник на мляко.
Обезмаслени млека не се препоръчват за деца под 2 години. 

Научете повече за:

  Оризова каша

  Много родители избират да смесват майчината кърма или адаптираното мляко с подсилени с желязо оризови зърнени храни като първо захранване на бебето с твърда храна. Познатият вкус на млякото ще се хареса на коремчето му, докато свикне с тази странна нова консистенция. Можете да намерите този вид зърнени храни във Вашата аптека или на детския щанд в супермаркета.

  Фино смлени или пюрирани плодове и зеленчуци са идеални за малкото бебе. Не добавяйте никаква захар, сол или подправки - ще разберете като само ги опитате, че пюрираните зеленчуци като моркови и плодове, като круша, имат вкус. Да наблюдавате  лицето на бебето  Ви как се мръщи от объркване или светва от наслада, когато вкусва нова храна, може да бъде прекрасно изживяване. 

  Три бебешки лъжици бебешко пюре

   

  Не давайте на бебето парчета твърди плодове или зеленчуци и не го оставяйте само, докато се храни 

   

  Не се притеснявайте, ако бебето  Ви отхвърли харана, която му давате или изглежда изплюва повече, отколкото поглъща. Освен че са ново преживяване за тях с нов вкус, те трябва да разберат как да използват езика си, за да задържат храната в устата си.

  От около осем месечна възраст, бебето може да е готово да започне да се храни само. Храните, които се ядат с пръсти, като меки парчета банан или пъпеш, меко приготвени тестени изделия или бебешки крекери, са чудесен начин Вашето мъниче да опита самостоятелно нови неща.

  Три бебешки лъжици бебешко пюре

   

  Не давайте на бебето си парчета твърди  плодове или зеленчуци, пуканки, ядки или други твърди храни и не го оставяйте само, докато яде, тъй като може да се задави или задуши. 

  Изследванията показват, че колкото по-рано бъдат въведени някои храни за Вашето бебе, толкова по-малко вероятно е то да развие алергии. Въведете добре сварено яйце и фъстъци (обикновено под формата на фъстъчено масло) преди 12 месечна възраст. 

  Други храни, считани за високорискови алергени, са:

  • риба
  • миди
  • сусам
  • пшеница
  • млечни продукти, като например краве мляко 

  Добра идея е да представяте на бебето си всяка нова храна по-рано през деня, за да можете да видите дали има някаква реакция. 

  Ако бебето прояви реакция - като обрив, подути устни, затруднено дишане или повръщане - спрете храненето и потърсете медицинска помощ. Обадете се на Вашия личен лекар или педиатър, ако реакцията изглежда тежка или животозастрашаваща.