Бременност

Диета по време на бременността

Бременна жена на здравословна диета, държаща салата

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Какви храни трябва да ям, докато съм бременна?

Какви храни трябва да избягвам, докато съм бременна?

Мога ли да приемам лекарства, докато съм бременна?

Бременността е един от периодите с най-големи изисквания към храненето, през които може да преминете. Всъщност, докато сте бременна, препоръчителният прием на хранителни вещества се увеличава с до 50 %. 

През цялата бременност Вие и Вашето бебе ще се нуждаете от по-големи количества хранителни вещества, за да поддържате енергията и развитието му. Но какво още трябва да знаете?

Научете повече за:

  Подобно на Вашата диета преди бременността,  Вашата диета по време на бременността трябва да се състои от здравословни пълноценни храни - като плодове, зеленчуци, млечни продукти и непреработени меса. 

  diet during pregnancy article

  Всички тези типове храни ще Ви помогнат да получавате достатъчно основните хранителни вещества за бременността, като фолат, желязо и йод. Вашият мултивитамин Елевит®  ще Ви помогне да постигате препоръчаните дневни дози за прием и ще Ви помага да ги поддържате по време на бременността.

  Ако сте силно засегнати от сутрешно неразположение през първото тримесечие, когато симптомите отшумят, всъщност ще е облекчение да искате да ядете отново нещо различно от сухи крекери. 

  Но въпреки старата поговорка, че храните двама, важно е да не прекалявате - не забравяйте, че единият от вас е доста малък.

  Вместо да се фокусирате върху количеството, фокусирайте се върху качеството. Напълнете чинията си със здравословен избор като постно месо, зеленолистни зеленчуци и млечни продукти, богати на калций. Ако се чувствате по-гладни от обикновено, уверете се, че имате здравословни закуски под ръка - нарязани зеленчуци, протеиново блокче с ниско съдържание на захар или някакъв плод, които ще Ви подкрепят по-добре от поничка или шоколадово блокче.

  Отново, подобно на Вашата диета преди бременността  в допълнение към неща като храни с високо съдържание на мазнини, алкохол и кофеин, най-добре е да избягвате преработено месо, предварително приготвени салати и риби с високо съдържание на живак по време на бременност.

  С напредването на бременността апетитът Ви може да се увеличи, но пък пространството за съхранение на цялата тази храна започва да се смалява. Може да откриете, че сядате да ядете с огромен апетит, но  след няколко хапки се чувствате заситени. 

  Твърде обилното хранене може да доведе до киселини и лошо храносмилане, което може да бъде дори по-неудобно от обичайното по време на бременност. Изберете по-малки, но по-чести хранения през целия ден, за разлика от по-малко на брой, но големи чинии с храна.

  Безопасността на храните по време на бременност е от съществено значение. Освен факта, че Вие и Вашето бебе се нуждаете от всички хранителни вещества, които можете да получите, някои щамове бактерии могат да бъдат вредни, така че е препоръчително да се внимава при приготвянето на храна. Това може да включва:

  • Мийте си ръцете преди да приготвите и консумирате храна. 
  • Поддържайте кухнята си чиста, за да избегнете появата на нежелани микроби и бактерии. 
  • Уверете се, че храната е приготвена правилно, за да се избегне появата на бактерии и хранителни отравяния.
  • Съхранявайте храната по подходящ начин и спазвайте датите за употреба и срока на годност.