Бременност

Промени и предизвикателства

Щастлива бременна жена, гледаща корема си, застанал до прозореца

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Как ще се промени тялото ми по време на бременността?

Колко килограма ще кача по време на бременността?

Болезнена ли е бременността?

Дори ако сте бременна само от няколко седмици, може би сте започнали да виждате и чувствате малки промени. Тялото Ви ще продължи да се променя, тъй като прави всичко възможно, за да поддържа и подхранва Вашето бебе - хубавото нещо, за което да си спомните, когато понякога не се чувствате толкова добре.

Помнете, че тялото Ви е първият дом на Вашето бебе - и всички ние обичаме щастливия обитател - затова се опитайте да приемете всички промени, които виждате и чувствате като положителни. 

Научете повече за:

  Въпреки че трудно биха били забелязани от външен човек, най-вероятно ще започнете да усещате малки промени почти веднага след зачеването. 

  Жена лежи с лице надолу

  Сутрешно неразположение, умора, болки в гърдите и раздразнителност са ранни признаци, че може да сте бременна.

  Много двойки избират да запазят новината за бременността за себе си, докато не направят първия си ултразвук, който да провери развитието на бебето им около 12-тата седмица. Ако изпитвате някой от гореописаните симптоми - особено силна умора и сутрешно неразположение - може да се окаже трудно да се държите по обичайния начин сред приятели и колеги.

  Въпреки че всяка жена е различна, няма вероятност да изглеждате бременна, докато не влезете във второто тримесечие - от 13 до 29 седмица. Към този момент ще откриете, че дрехите Ви са поотеснели и коремчето Ви е по-видно.

  Инвестирайте в дрехи за бъдещи майки или в дрехи с по-голям размер, за да се чувствате комфортно. Подутите крака са друг симптом на бременността, така че, ако трябва да носите токчета, събувайте ги възможно най-често и повдигайте стъпалата и краката си, когато е възможно.

  Друга промяна, която може да видите - ако имате късмет - е по-плътна, по-пищна коса. Бременните жени не губят толкова коса, колкото обикновено, така че се наслаждавайте на това малко предимство.

  Въпреки че не трябва да изпитвате постоянна болка по време на бременност, понякога може да почувствате болки и раздразнения, които идват и си отиват. Това включва:

  • Сърбеж по кожата: Кожата на корема може да Ви сърби, тъй като се разтяга над Вашето нарастващо бебе. 
  • Разширени вени и хемороиди:  Вие ще бъдете по-податлива на разширени вени и хемороиди по време на бременността.  Избягвайте да стоите права или седнала твърде продължително и да кръстосвате краката си, когато сте седнала. 
  • Вагинално течение: Нормално е по това време да имате рядък бял секрет, наречен левкорея. Той помага на влагалището да се запази здраво. Ако видите друг вид или цвят течение, посетете Вашия лекар.
  • Промяна на цвета на кожата:  Хормоните на бременността може да предизвикат появата на тъмни петна по лицето и корема. Това състояние може да се влоши от слънцето, така че използвайте слънцезащитен крем, когато сте навън. 
  • Недостиг на въздух:  Тъй като белите Ви дробове трябва да пренасят повече кислород, защото носите Вашето бебе, може да чувствате недостиг на въздух или да дишате малко по-учестено.
  • Повишен апетит: Нарастването на бебето може да Ви накара да се чувствате непрекъснато гладна. Въпреки това, действителните Ви енергийни нужди не нарастват толкова много - само леко през второто тримесечие, и отново през третото тримесечие. Мит е, че трябва да ядете за двама! Ако имате нужда да похапнете, изберете нещо здравословно като плодове или кисело мляко.  
  • Секреция от зърната:  От зърната Ви може да започне да изтича коластра, течността, която ще храни Вашето бебе, докато гърдите Ви започнат да произвеждат кърма. 
  • Контракции на Бракстън-Хикс:  Може да почувствате някои слаби „подготвителни“ контракции, след 20-тата седмица на бременността (второ тримесечие),  тъй като Вашето тяло се приготвя за раждането.  Те се наричат контракции на Бракстън-Хикс и се появяват и изчезват на нередовни интервали. Ако те са силни и редовни, обадете се на Вашия лекар.  Може  да започва раждане.