Бременност

Упражнения по време на бременност

Бременна жена, упражняваща

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Безопасно ли е да спортувате, докато сте бременна?

Какви упражнения трябва да правя, докато съм бременна?

Как да започна да спортувам, докато съм бременна?

Колко време мога да продължа да правя упражнения по време на бременността?

Искате ли терапия, която може да  Ви помогне да увеличите енергията си, да подобрите настроението си, да облекчите болките в гърба, запека, образуването на газовете и подуването, а също така да подпомага съня? 

Не прекалявайте. Починете си, ако не се чувствате добре или имате температура. 

 

Не, това не е някое чудодейно лекарство. Простата истина е, че 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни могат да помогнат за постигането на всички тези неща. Освен това ще подобри мускулния Ви тонус и ще Ви помогне след раждането на бебето да възстановите теглото си отпреди бременността.

Научете повече за:

  Въпреки че гимнастиката, вдигането на тежести и карането на ски са “забранени” за известно време, обикновено е безопасно да поддържате активен начин на живот по време на цялата бременност. Пак да кажем, най-добре е да се допитате до Вашия лекар, преди да започнете.

  Не прекалявайте и слушайте тялото си. Починете си, ако не се чувствате добре или имате температура. Хубаво е да пропуснете ден или два, ако просто не се чувствате добре.
  Спрете упражненията и говорете с Вашия лекар, ако се чувствате отпаднала или неразположена по време или след тренировка или имате вагинално кървене, изтичане на секрети, болка, затруднено ходене или коремни спазми.

  Стремете се да се упражнявате поне 30 минути през повечето, ако не и всички дни от седмицата. Може да  Ви е по-лесно да се придържате към плана си, ако си създадете рутина. Някой приятел в упражненията може да Ви помогне и да Ви мотивира. Иначе казано, защо да не пробвате  приложение, чрез което да проследите напредъка си?

  Плуването може да бъде чудесен пример за упражнения, докато сте бременна. Ще се чувствате прекрасно леки във водата, тъй като плаваемостта Ви облекчава натиска от корема, ставите и гръбнака. Много обществени басейни имат ходеща пътека, което е идеално, както и водна аеробика с ниска интензивност.

  Бременна жена, упражняваща се в басейн

  Ходенето е друг популярен избор, тъй като е удобно, безплатно и релаксиращо. 

  Други опции включват занимания по пилатес или йога. Внимавайте да не лягате по гръб, тъй като теглото на Вашето бебе може да забави връщането на кръвта към сърцето  Ви. Вашият инструктор ще може да Ви помогне да приспособите упражненията към бременността Ви.

  Предотвратете появата на скука, като я разнообразите с различни упражнения в различни дни.

  Ако не сте свикнали да спортувате, но  Вашият лекар Ви е разяснил ползата от това, опитайте да започнете с плуване или ходене с ниска интензивност. Стремете се да го правите по 30 минути на ден, но може да го разделите - 15 минути сутрин и 15 минути следобед.

  Не прекалявайте. Не трябва да стигате до състояние на обилно потене или да оставате толкова без дъх, че не можете да говорите нормално.

  С напредването на бременността, мускулите на тазовото дъно ще бъдат под напрежение, така че е важно да правите някои упражнения, за да ги поддържате във форма. Посъветвайте се с Вашия лекар или физиотерапевт, за да Ви обясни какво и как да правите по безопазен за Вас начин.