Бременност

Вашият дневник на прегледите по време на бременността

Привлекателна млада жена, държаща се с ръка за стомаха и седнала в светла стая

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Кога трябва да кажа на личния си лекар, че съм бременна?

Кога да направя първия си ехограф за наличие бременност?

Кои са някои важни прегледи по време на бременността?

Вземете дневника си или отворете календара на смартфона си. Време е да впишете някои важни срещи, които ще имате по време на бременността си. Те ще помогнат да следите здравето си и развитието на бебето.

Научете повече за:

  Когато решите да имате бебе - в частна или обществена болница, в родилен дом  или у дома - ще решите къде да се преглеждате по време на бременността си. 

  Прегледите може да се извършват в болница, клиника или лекарски кабинет. Отново, в зависимост от избора  Ви, може да посещавате един и същи лекар при всяка визита или различни лекари и акушерки.

  Най-важното е да организирате и потвърждавате консултациите, тъй като те ще помогнат за правилното проследяване на здравето Ви и това на Вашето бебе.

  Първа консултация? Потвърдете бременността си при лекар. Тази консултация вероятно ще включва

  • Кръвни тестове
  • Изследване на урина
  • Кръвно налягане и други общи здравни прегледи

  На тази консултация можете да определите термина си и да обсъдите с лекаря как и къде искате да родите бебето си. След това той може да Ви посъветва как да продължите.

  Около 6-12 седмица трябва да направите първия си ултразвук и да чуете сърдечната дейност на Вашето бебе. Изследването също така ще покаже как се развива Вашето мъниче. Кръвните тестове и измерванията, направени по време на ултразвука, също могат да открият вродени аномалии.

  Предлагат се и други по-подробни тестове за проверка на специфични вродени и генетични дефекти. Също така е възможно да разберете пола на Вашето бебе. Попитайте Вашия лекар, ако искате да научите повече за предлаганите за Вас тестове.

  След 18-20 седмица, полът на Вашето бебе може да бъде видян на ултразвук, така че ако Вие и Вашият партньор искате да знаете, не забравяйте да запазите час, за да можете да отидете и двамата. 

  Този ултразвук наричан понякога и  морфологично изследване, ще покаже крайниците и структурата на Вашето бебе, ще провери позицията на плацентата и ще оцени обема на околоплодната течност. 

  Очаквайте всеки месец  да се консултирате с Вашия лекар или акушерка, които ще следят общото Ви здраве и благосъстояние.

  Три до осем процента от жените по време на бременност, страдат от повишени нива на глюкоза в кръвта. След еднодневно гладуване се взема кръвна проба преди и след пиене на напитка с високо съдържание на глюкоза. Очаквайте да прекарате в патологичния център или клиника поне два часа, така че вземете лаптопа или книгата си, за да не скучаете.

  Още при първата консултация ще бъде записана кръвната Ви група. Ако сте с отрицателен Rh фактор (резус фактор), а бебето  Ви не е, тялото  Ви може да започне да произвежда антитела, които атакуват кръвоносната система на Вашето бебе. Инжекция, наречена Анти-Д имуноглобулин, предотвратява увреждането на Вашето бебе от тези антитела. Вашият лекар ще Ви информира кога и дали се нуждаете от Анти-Д инжекции.

  Колкото повече наближава терминът Ви, толкова по-често Вашият лекар, акушерка или клиницист ще иска да  Ви види, а когато наближи заветният ден, Вашите прегледи трябва да бъдат седмични.

  Освен проследяването колко е голямо Вашето бебе - това може да се направи чрез измерване на разстоянието от горната част на тазовата кост до горната част на матката- ще бъдат направени и общи изследвания на здравето и благосъстоянието.

  Докато специалистите често разполагат със собствен ултразвуков апарат, някои от които предлагат 4D снимки на Вашето бебе, общопрактикуващите лекари и акушерките обикновено нямат тази възможност. Ако по което и да е време искате да направите допълнителен ултразвук или сканиране, можете да попитате Вашия лекар или акушерка за препоръка. Само имайте предвид, че изследването може да бъде скъпо.

  Ако сте загрижени за собственото си здраве или това на бебето си или имате фамилна анамнеза за генетични разстройства, консултирайте се с Вашия лекар за всякакви допълнителни тестове, които може да са  Ви необходими.