Бременност

Секс по време на бременност

Щастлив млад съпруг, целуващ усмихнатата си бременна съпруга

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Мога ли да правя секс, докато съм бременна?

Дали сексът по време на бременността може да нарани бебето?

Трябва ли да използвам контрацепция по време на бременността?

Бременността е различна за всяка жена. Докато някои се чувстват най-секси с нарастващото коремче, други може да не се чувстват толкова комфортно. Нещото, което трябва да знаете е, че бременността не трябва да пречи на здравословния сексуален живот и ако искате да правите секс, тогава го правете, освен ако нямате медицински проблеми.

Научете повече за:

  Благодарение на хормоните - да, отново те! - някои жени изобщо няма да имат желание да правят секс по време на бременност. Комбинацията от сутрешно неразположение, умора и общ дискомфорт с нарастването на корема, може да доведе до усещането, че сексът просто не е добра идея. 

  Говорете с партньора си за това как се чувствате и ако наистина не искате да правите секс, опитайте други начини да останете близки. Гушкането, държането за ръце, докато сте на разходка, или просто говоренето за това как се чувствате може да помогне да запазите интимността си.

  От друга страна, някои жени смятат бременността за особено секси и либидото им може да скочи до небето. Отново това е работа на онези досадни хормони и в това няма нищо лошо. Просто се уверете, че сте в позиция, в която се чувствате в безопасност и комфортно.

  С една дума, не. Вашето бебе е защитено от околоплодния сак. Но бъдете внимателни. Формата, размерът и теглото на тялото  Ви се променят. Така че всякакви движения в стил „Цирк дьо Солей“ може би е най-добре да  останат на заден план. 

  Едно добро правило е, ако боли - не го правете. И ако имате някакви реални притеснения, говорете с Вашия лекар.

  През първото тримесечие е безопасно да правите нежен секс във всяка поза. От 20-та седмица, обаче, бременните жени трябва да избягват да лежат по гръб за продължителни периоди, тъй като това може да прекъсне притока на кръв към Вас и Вашето бебе. 

  Може да е най-добре да се консултирате с Вашия лекар, ако сте имали преждевременно раждане при предишна бременност, ако имате секреция или кървене, ако имате близнаци, ако имате плацента превия или някакви влагалищни проблеми.

  Макар и да не е невъзможно от медицинска гледна точка, това е изключително малко вероятно. Така че, няма нужда да използвате контрацепция по време на бременността.