Планиране

Диета и забременяване

Жена, която яде салата

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Кои са най-добрите храни, които бихте могли да ядете, когато се опитвате да забременеете?

Кои са храните, които трябва да избягвате, докато се опитвате да заченете?

Как да си набавя достатъчно фолиева киселина, желязо и йод?

Изборът на добре балансирана диета, достатъчно богати на витамини здравословни храни, е най-добрия начин да подготвите тялото си за бременността. Изборът какво да сложите в чинията си - и какво да избягвате, поне за известно време - ще увеличи шанса Ви за здравословно зачеване и ще поддържа цялостното Ви здраве, докато продължавате с пътешествието към бъдещото си родителство. И така, с какво да се запасите?

Научете повече за:

  Знаете ли, че за най-голяма вероятност за зачеване е важно и двамата родители да се хранят балансирано и здравословно преди бременността? Правилните храни съдържат хранителни вещества, които дават на жените енергия и ги поддържат в добро здраве - среда, която ни трябва, за да заченем - но също така могат да стимулират мъжете, що се отнася до тяхната плодовитост и жизненост на сперматозоидите. 

  Ето с какво трябва да се храните всеки ден, за да достигнете препоръчителния прием на хранителни вещества за най-добра възможност да заченете*:

  1. Фолиева киселина: около 700 g сварен спанак или 15 филийки хляб
  2. Йод: около 200 g стриди или 6 яйца
  3. Желязо: около 900 g червено месо или 250 g пилешки дробчета.

  Постигането на тези препоръчани цели може да бъде сложно само чрез храна, но не се притеснявайте. Тук може да помогне Елевит®. Приемането на мултивитамини за бременни Елевит®  е лесен начин да получите голямо разнообразие от микроелементи, от които се нуждаете за една нормална бременност.
   

  Време е за сервиране! Да напълните чинията си с правилните храни не само ще Ви даде най-добрите шансове за здравословно зачеване, но и ще се почувствате чудесно. Ето с какво ще трябва да се запасите:

  Различни купички за салата на бяла дървена маса

  Въглехидрати, богати на фибри - помислете за зеленчуци, пресни плодове и зърнени храни. И не забравяйте, че колкото по-цветна е чинията - червени пиперки, оранжеви моркови, зелен спанак - толкова по-голям е диапазона от витамини и минерали, които получавате.   

  Млечни продукти - дръжте съдържанието на захар под контрол, като избирате обикновено кисело мляко пред сладолед или пълните със захар овкусени версии. 

  Изберете органичното - пестицидите могат да повлияят на деликатния баланс на хормоните и производството на мъжката сперма, така че, когато е възможно, избирайте натурални храни, непреработени (или минимално обработени) храни като плодове и зеленчуци, месо, яйца, бобови растения и млечни продукти.

  Алкохол и кофеин - изберете вода или безкофеинова напитка, когато е възможно. Ако не можете да живеете без кафето си, ограничете приема му до 200 mg на ден, което е около две еспресо кафета или 3-5 чаши чай.  Също така трябва да избягвате енергийните напитки.

  Храните, които могат да съдържат бактерията листерия и трябва да се избягват - любими деликатеси като меки сирена, пастет, студени меса, предварително приготвени салати, сурова или пушена риба и сурови яйца. 

  Вариантът средно запечено месо  - помолете месото да бъде добре изпечено, за да намалите риска от инфекция, причинена от бактерии. 

  Риба - целта е 2-3 порции риба седмично, но избягвайте видове, които съдържат високи нива на живак, включително Атлантически големоглав (дълбоководен костур), сом, филе (акула), риба меч и марлин.