Планиране

Кога са най-фертилните Ви дни?

Жена в лятното кафене, държаща розов телефон

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Кога съм най-фертилна?

Как да разбера кога съм в овулация?

Колко дълго могат да оцелеят сперматозоидите?

Как да определя подходящото време за секс за зачеване?

Някои щастливи двойки имат перфектно синхронизиране и зачеването става от първия опит. За останалите от нас концепцията може да бъде лотария.  Най-ефективният начин да постигнете успех е да разберете репродуктивния цикъл на тялото си, така че да можете да определите най-доброто време в месеца, за да се опитате да забременеете. 

Научете повече за:

  Имате фертилен прозорец, който продължава около шест дни - петте дни преди да овулирате и деня, в който овулирате, въпреки че яйцеклетката Ви е фертилна само за около 24 часа. 

  Стремете се да правите секс два или три пъти през дните преди овулация

   

  Тъй като сперматозоидите могат да оцелеят в продължение на няколко дни, печелившата тактика е да прекарате времето си в правене на любов, така че сперматозоидите на партньора Ви да са в очакване наоколо, за да поздравят яйцеклетката Ви, когато се отдели. Разбира се, възможно е да постигнете перфектен синхрон, правейки любов точно преди да очаквате да овулирате, така че спермата да пристигне точно когато яйцеклетката  Ви се отделя. Стремете се да правите секс два или три пъти през дните преди овулация.
   

  Цикълът на всяка жена е различен, затова създадохме този лесен калкулатор за овулация, който да Ви помогне да определите датата на овулация. За да го използвате, ще трябва да знаете първия ден от последния си менструален цикъл и типичната му продължителност (ако е нередовен, водете си дневник няколко месеца и изчислете средната стойност).

  След като разберете кога е вероятно да овулирате, можете да планирате най-доброто време за секс за зачеване.

  Вашата телесна температура в покой, известна като основна телесна температура, се повишава по време на овулация. Записването на Вашата температура в продължение на няколко месеца може да  Ви помогне по-точно да предвидите кога ще овулирате. Овулацията обикновено настъпва в началото на периода на повишаване на температурата, което продължава най-малко три дни. 

  За по-голяма точност е най-добре да използвате цифров или фертилен термометър, за да мерите температурата си по едно и също време всяка сутрин, преди да станете от леглото. 

  В около 50 процента от двойките жените забременяват в рамките на три месеца  и в над осем от десет забременяват в рамките на една година. Въпреки това, всяка двойка е различна, така че не се стресирайте и се опитвайте да поддържате нещата романтични и да останете позитивни. Не се колебайте да обсъждате каквито и да е притеснения да имате с Вашия личен лекар.

  Опознайте специалните си знаци

  Запознаването как се променя цервикалната слуз по време на менструалния Ви цикъл може да  Ви помогне да предвидите кога правенето на любов  ще доведе с най-голяма вероятност до зачеване.

  Промени в цервикалната слуз

  Преди овулацията (непосредствено след менструацията) ще произвеждате много малко слуз. Тя ще бъде гъста, лепкава и бяла или непрозрачна на цвят и влагалището Ви ще е доста сухо. На този етап има малък шанс да забременеете.

  Преди овулацията:  Производството на слуз ще се увеличи и тя ще стане млечно бяла или кремава на цвят и влагалището Ви ще е влажно.  В този период имате по-голям шанс да забременеете.

  Около овулацията:  Слузта е рядка, бистра и много еластична (като белтък на сурово яйце) и влагалището Ви е доста влажно.  В този период имате най-голям шанс за забременяване.

  След овулацията:  Слузта става отново гъста и лепкава и влагалището започва да се чувства доста сухо. Шансът Ви за зачеване през този етап ще започне да намалява.