Планиране

Бременна ли сте?

Жена, доволна от резултата от домашния тест за бременност

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Какви са някои ранни признаци на бременност?

Бременна ли съм?

Как да разбера дали съм бременна?

Много жени започват да усещат и виждат признаците, че са бременни доста рано. Въпреки че е нормално да се вълнувате, не забравяйте, че единственият начин да разберете, че сте бременна е с домашен тест за бременност или изследване при личния си лекар. Ако мислите, че може да сте бременна, направете тест, за да потвърдите подозренията си.

Научете повече за:

  От момента, в който заченете, тялото  Ви започва да се променя. Докато външно - поне в началото - тези промени не могат да бъдат забелязани, може да започнете да усещате разлики след само няколко седмици. 

  Някои неща, на които трябва да обърнете внимание включват:

  Сутрешно неразположение: Лесно е да отхвърлите чувството на гадене - в края на краищата, не възникна ли проблем на работното място миналата седмица? Но ако се опитвате да забременеете и се чувствате като болна или сте болна, това може да е знак, че сте бременна. До 80% от жените могат да получат сутрешно гадене през 1-вото тримесечие, най-вероятно поради повишени хормони на бременността.

  Промени в гърдите: Ако внезапно “прелеете” от работната си риза или се чувствате леко натежала по време на сутрешното бягане, може да сте бременна. По-големите, болезнени гърди могат да бъдат ранен знак. Зърната  Ви също могат да станат по-големи, по-тъмни и изпъкнали.

  Умората: Заспиването по време на сутрешната оперативка може да е знак, че се нуждаете от промяна в кариерата. Това също може да означава, че сте бременна. Високите нива на прогестерон, може да Ви накарат да се чувствате изтощени, да не говорим, че организмът Ви работи извънредно, за да отглежда бебето. 

  Засилени емоции: Чувството, че може да се разплачете всеки момент, да се размрънкате или засрамите, всичко това може да е признак, че сте бременна. Високите нива на хормоните могат да накарат бременните жени да се чувстват по-емоционални от обикновено. 

  Копнеж и отвращение към храни: Ако посегнете към любимата си закуска и откриете, че не понасяте вкуса или миризмата ѝ, това може да е знак, че сте бременна. Много жени по време на бременност  признават, че копнеят за храни, които някога не са харесвали и са били напълно отблъснати от предишните си любими такива. 

  Чувство на замаяност: Още в началото на бременността, хормоналните промени могат да доведат до чувство на замаяност. Ако често се чувствате замаяни, не забравяйте да посетите личния си лекар.
   

  Не се разочаровайте, ако сте имали някакви симптоми, но тестът се оказва отрицателен. Опитите за забременяване може да отнемат до 12 месеца за повечето фертилни двойки. Ако сте загрижени за фертилността си или за партньора си, говорете с личния си лекар.