Планиране

Стрес и забременяване

Тъжна и стресирана жена, седнала на диван

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Как мога да спра да се стресирам относно забременяването?

Стресът влияе ли на забременяването?

Как да се справя с натиска да забременея?

Ежедневието Ви може да бъде много напрегнато. Отговорна работа, плащане на сметки и натиск за поддържане на активен социален и семеен живот понякога може да ни накара да се чувстваме донякъде объркани. Добавете към това и опит да забременеете и нивата на стрес могат да скочат. Предприемането на стъпки за намаляване на стреса, докато се опитвате да заченете, ще Ви помогне да останете здрави и щастливи по пътя си към родителството.

Научете повече за:

  Чувството, че сте под стрес, докато се опитвате да забременеете, е нормално. Вие тръгвате на пътешествие, което ще промени живота Ви, така че със сигурност ще имате притеснения. 

  Забременяването може да отнеме време, което само по себе си може да бъде стресиращо. В свят, в който сме свикнали нещата да се случват бързо - от пристигането на  таксито 15 минути след като сме го поръчали, до пускането на новия сериал от Нетфликс -  играта на чакане на зачеването може да бъде разочароваща. 

  Не забравяйте, че да се притеснявате за  забременяването не е продуктивно. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но се опитайте да се отпуснете и да останете реалисти. Някои неща, които си струва да изчакате, отнемат известно време.

  При различните жени работят различни стратегии за намаляване на стреса. Важно е да намерите какво е най-удачното за Вас, за да можете да се насладите на процеса и опитите да забременеете и да си дадете най-добрия шанс за успех.

  • Направете някои проучвания. Ако сте от типа хора, който се стреми към знание, прочетете някои книги или потърсете онлайн, за да научите повече за този етап от Вашето пътешествие към бременността. Ако сте въоръжени с всички факти, може да Ви помогне да държите нещата под контрол. 
  • Направете няколко упражнения. Ако останете активни, докато се опитвате да забременеете, това не само ще Ви помогне да бъдете физически здрави, но ще помогне и на Вашето душевно състояние. Упражненията могат да подобрят качеството на съня и да освободят ендорфини, които действат като естествено болкоуспокояващо. Опитайте дихателни упражнения, медитация или лека йога, за да увеличите максимално ползата за психиката.
  • Не казвайте на всички. Колкото повече хора знаят, че се опитвате да забременеете, толкова повече ще Ви питат какво става. Кажете само на хора, на които имате доверие, за да Ви подкрепят, докато правите опити да забременеете.

  Ако от известно време се опитвате да забременеете и все още не сте успели, стресът и натискът могат да започнат да се натрупват. 

  Докато някои жени ще забременеят само след месец-два опити, при други това може да отнеме повече време. Повечето жени зачеват естествено в рамките на една година. Това е доста дълго време, в което трябва  да бъдете търпеливи и понякога може да Ви се стори непоносимо. Продължавайте да споделяте с партньора си за това как се чувствате и останете позитивни. Говорете с личния си лекар, ако сте под 35 години и се опитвате 6 месеца без успех или сте над 35 и  12 месеца няма резултат. Около 1 на 6 двойки ще имат проблеми с фертилитета, но съществуват много лечения, които могат да бъдат проучени.