Планиране

Какво може да направи бащата?

Спортен мъж, който тича по стъпала в градска обстановка

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Как може бащата да оптимизира жизнеността на сперматозоидите си?

Трябва ли мъжете да приемат добавка преди зачеването?

Какво става, ако бащата пуши?

Какви храни трябва да избягват мъжете, ако искат бебе?

Здравей, бъдещ татко. Никой не иска да развали удоволствието от създаването на Вашето бебе, но има няколко неща, които трябва да запомните, преди да пуснете на свобода малките си плувци. 

Мъжете, които са с наднормено тегло или имат затлъстяване, може да имат намален брой сперматозоиди или сперматозоидите им да не са достатъчно подвижни.

 

Знаете ли, че качеството на спермата ще се подобри, ако се храните добре и че поддържането на добра форма може да помогне на малките „момчета“ да бъдат достатъчно издръжливи, за да достигнат целта си? Не забравяйте, че бебето е екипно усилие, така че се включете сега.

Научете повече за:

  Проучванията са установили, че качеството на спермата Ви се оптимизира чрез консумация на определени храни и избягване на други. И така, стремете се към диета, която съдържа основно морски дарове, птиче месо, ядки, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Избягвайте храни с високо съдържание на наситени или трансмазнини. За щастие, съветите са подобни и за  Вашия партньор, така че можете заедно да планирате храненето си.

  Двойка готви заедно

  Стридите са богати на цинк, който подпомага еякулацията и има свойството да повишава плодовитостта. Не е нужно да следвате примера на легендарния любовник Джакомо Казанова и да поглъщате по 50 стриди на ден. В една стрида има около 15 mg цинк, което е дневната необходима доза за мъжете.

  Зелените зеленчуци, ядките, пълнозърнестите храни и плодовете са богати на антиоксиданти, за които се знае, че са добри за плодовитостта. Черният шоколад и умерените количества червено вино също са приятен начин за намаляване на свободните радикали.

  Мъжете с наднормено тегло или затлъстяване може да имат намален брой сперматозоиди или сперматозоидите им може да са с намалена подвижност и по-малко да достигат целта си. Говорете с Вашия лекар, ако мислите, че трябва да отслабнете.

  Говорете с личния си лекар за тестове, ако има вероятност да се нуждаете от лечение, тъй като нелекуваните инфекции могат да доведат до безплодие.

  Вероятно вече знаете това, но тютюнопушенето е вредно за Вашето здраве. Пушенето също може да доведе до намаляване броя на сперматозоидите и до отслабване на ерекцията. Съществуват лечения, които да Ви помогнат да откажете тютюнопушенето, така че говорете с личния си лекар, ако имате нужда от помощ.

  Честият прием на алкохол също не се препоръчва. Това може да доведе до намалено производство на тестостерон, импотентност и намалено производство на сперма. Освен това, помислете за Вашата партньорка, която ще бъде посъветвана да избягва изцяло алкохола, дори и само защото може и да не знае, че е бременна, докато плодът стане на няколко седмици.

  Трябва да говорите с Вашия лекар или фармацевт, ако приемате някакви лекарства, тъй като те може да допринесат за проблеми с плодовитостта. Също така, опитайте се да избягвате излагане на пестициди, олово и други токсини, които могат да повлияят на количеството и качеството на сперматозоидите. Използвайте защитна екипировка, ако работите с токсини.