Планиране

Подготовка за бременност

Жена закусва

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Защо трябва да посетя личния си лекар преди да забременея?

Имам ли нужда от добавки преди зачеването?

Колко упражнения трябва да правя?

Какви храни трябва да избягвам?

Подготовката да създадете или увеличите семейството си е чудесна възможност за Вас и партньора Ви да помислите за Вашето здраве и благополучие. Няма нужда да го правите по-сложно.
Просто направете всичко възможно, за да се храните разумно, приемайте добавки за бременни, останете умерено активни, избягвайте тютюнопушенето и направете консултация с личния си лекар преди зачеването.  

Научете повече за:

  Разговорът с личния лекар относно желанието Ви за бебе ще Ви подготви за по-здравословно протичане на бременността. 

  Вашият личен лекар ще Ви направи вдъхващ увереност общ преглед, ще потвърди, че имате необходимите ваксинации и може да поговори с Вас за ползите от здравословното хранене и поддържането на активен начин на живот.

  Вашият лекар или фармацевт може също да обясни ролята на добавките за бременни като Елевит®.

  Ако сте склонни да посещавате различни практики на общопрактукуващи лекари, помислете за изграждането на доверени отношения с конкретен личен лекар или практика преди бременността и след раждането на бебето Ви.
   

  Лошата диета може да намали шансовете Ви да забременеете. Избягвайте преработените меса, подсладените напитки и транс-мазнините, съдържащи се в крекери, пуканки, пригoтвяни в микровълнова фурна, замразена пица и заведения за бързо хранене. 

  Може би вече знаете, че е най-добре да сведете до минимум употребата на алкохол и да избягвате психоактивните вещества и тютюнопушенето, когато се опитвате да забременеете. Диета, богата на непреработени храни като зеленчуци, плодове, “постни” протеини и млечни продукти, ще  Ви помогне да оптимизирате шансовете си за зачеване. Кликнете върху връзките за повече информация какво да ядете и какво да избягвате, преди да забременеете и по време на цялата бременност.

  В първите седмици на бременността е трудно да консумирате достатъчно количество фолати и други хранителни вещества, които са жизненоважни за развитието на Вашето бебе. Подобно на повечето жени, може дори да не знаете, че сте бременна в този критичен етап, поради което е най-добре да започнете да приемате ежедневна добавка за бременни като Елевит®, поне един месец, преди да решите да опитате да забременеете. 

  Посъветвайте се с Вашия лекар, ако Вие или Вашият партньор пушите или имате медицинско заболяване като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или епилепсия.

  Важно е да помолите Вашия фармацевт да прегледа всички лекарства, отпускани Ви по лекарско предписание, лекарства без рецепта, витамини, хранителни добавки и хомеопатични и билкови средства.

  Шансовете Ви да забременеете са намалени, ако теглото Ви е твърде под нормата или е наднормено. 

  Опитайте се да правите поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата. Все пак не прекалявайте. Твърде много упражнения могат да повлияят на хормоналния баланс и това може да затрудни зачеването.