Планиране

Преустановяване на контрацепцията

Ръка, държаща контрацептиви

Тази статия може да Ви помогне да си отговорите на следните въпроси:

Кога трябва да спра да приемам Хапчето?

Колко време отнема контрацепивното вещество да напусне тялото ми?

Кога отново ще бъда фертилна?

Подготовката да започнете опити да заченете е вълнуваща стъпка и голяма част от това е да кажете сбогом на Вашия контрацептив. Независимо дали сте използвали презервативи, хапчета или трябва да отстраните вътрематочно средство, има начини, по които можете да помогнете на тялото си да премине в идеалното състояние за зачеване на бебе.

Научете повече за

  Готови сте да забременеете? Спрете да използвате контрацепция. И при положение, че сте щастливи и здрави, няма нищо, което да Ви попречи да опитате веднага. Само имайте предвид, че всяка жена е различна. В зависимост от метода на контрацепция и индивидуалността на тялото Ви, това може да отнеме известно време. 

  Презервативи - Презервативите не влияят на Вашата овулация, така че всичко, което трябва да направите, е да спрете да ги използвате. Но ... все пак  не ги изхвърляйте. Ако срокът им на годност е още няколко години, може просто да Ви потрябват след раждането на бебето.

  Хапчето - Въпреки че всяка жена е различна, има вероятност менструалният Ви цикъл да се върне към нормалното си състояние в рамките на 4-8 седмици след спиране на хапчето или дори по-рано. Говорете с личния си лекар, ако имате някакви притеснения.

  Вътрематочните средства - няма нищо, което да Ви попречи да забременеете веднага след отстраняването на вътрематочното средство и използването му не би трябвало да повлияе на бъдещата  Ви фертилност. Говорете с Вашия лекар, когато отстраните вътрематочното средство за всякакви допълнителни съвети. 

  Няма строги и бързи правила за това кога трябва да започнете да се опитвате да заченете, след като сте преустановили контрацепцията. Някои може да искат да се впуснат веднага в това, докато други може да изчакат, докато видят признаци на овулация.  След като мине първият месечен цикъл, можете да използвате проследяването на овулацията тук: за да бъдете особено активни в онези моменти, когато е най-вероятно да забременеете.

  Ако това е първият път, когато се опитвате да забременеете, сексът може да бъде още по-добър и може би вълнуващ, след като се сбогувате с контрацепцията . Ако сте използвали хапчето или вътрематочно средство, тялото Ви може да премине през някои промени, докато хормоните  Ви се регулират. Това обаче не трябва да се отразява на това как усещате секса. Ако изпитвате някакъв дискомфорт, обърнете се към личния си лекар за съвет.