Хранене

Най-доброто хранене за новите майки е баланс на различни храни в подкрепа на ангажирания Ви живот. Ако кърмите, хранителните Ви нужди ще са повишени, тъй като Вие произвеждате храна за Вашето бебе.

Като нова майка, Вие ще организирате график на често хранене заедно с всички други неща, които изискват Вашето време и енергия. Това може да бъде изтощително.

Консумирането на правилното количество разнообразни храни ще Ви помогне да съхраните енергията си и ще осигури питателна кърма за бебето.

Какво е най-доброто хранене за новите майки?

Препоръчителният дневен прием на хранителни вещества се повишава до 188%, когато кърмите, така че ще се нуждаете от повече хранителни вещества, за да произвеждате кърма с добро качество. Повишаването на количеството на зеленчуците и зърнените храни в диетата Ви ще укрепи Вашето здраве и ще Ви помогне да осигурите храната на растящото Ви бебе.

2013 Australian Dietary Guidelines5, публикувани от National Health and Medical Research Council, включват препоръки за кърмещи жени, показани в таблицата по-долу:

Група хранаМинимален препоръчителен дневен прием (RDI)Размер на порцията
Зеленчуци7.5 порции от различни видове и цветове

Една стандартна порция е около 75 g
(100–350 kJ), която е равна на:

- ½ чаша сварени зелени или оранжеви зеленчуци, или

- ½ чаша сварен боб, грах или леща или

- 1 чаша салата от сурови зеленчуци.

Плодове2 порции

Една стандартна порция е около 150 g (350 kJ), която е равна на:

- 1 средна ябълка или банан или

- 2 малки сливи или кайсии или

- 1 чаша консервирани плодове (без добавена захар).

Зърнени храни (хляб, зърнени храни, ориз, паста, овесени ядки и др.)9 порции, за предпочитане пълнозърнести/ богати на фибри

Една стандартна порция е 500 kJ, която е равна на:

- 1 филия (40 g) хляб или

- ½ чаша (75–120 g) сварен ориз, паста или нудълс или

- ¼ чаша (30 g) мюсли или

- 3 (35 g) диетични бисквити.

Месо без тлъстини и пилешко, риба, яйца, тофу сирене, ядки и семена2.5 порции

Една стандартна порция е 500–600 kJ, която е равна на:

- 65 g сварено червено месо без тлъстина като говеждо, агнешко, телешко или свинско или

- 80 g сварено пилешко месо без тлъстини като пиле или пуйка или

- 100 g сварено рибно филе или една малка рибна консерва или

- 2 големи (120 g) яйца или

- 170 g тофу сирене.

Мляко, кисело мляко, сирене и/или техните алтернативи2.5 порции, предимно нискомаслени

Една стандартна порция е 500–600 kJ, която е равна на:

1 чаша (250 ml) мляко или

2 резена (40 g) твърдо сирене, като чедър или

¾ чаша (200 g) кисело мляко.

 

Наръчникът съветва също:

  • Да преминете от наситени мазнини като масло и сметана към ненаситени мазнини като олио и пастети за мазане.
Когато Ви се иска да похапнете нещо, изберете здравословна опция като кисело мляко, парче сирене или плод
  • Намалете консервираните и полуготовите храни. Храна за вкъщи от ресторанти и готова храна като бисквити, кейкове, преработено месо, чипс, бонбони и безалкохолни напитки, ако въобще се консумират, то това трябва да бъде само от време на време. Когато Ви се иска да похапнете нещо, изберете здравословна опция като кисело мляко, парче сирене или плод.
  • Пийте най-малко 2 литра вода на ден, за да се поддържате добре хидратирана.

New Mum Nutrition

Ако можете да кърмите, Вие ще осигурявате на Вашето бебе жизнено важно хранене. Кърмата поддържа здравословното развитие и помага за засилване на имунната система на Вашето бебе. Кърменето представлява също силна връзка за майките.

Националното ръководство „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“2 се препоръчва бебета да се хранят изключително с кърма през първите 6 месеца от живота и да продължават да получават кърма, докато бебето не навърши поне 12 месеца.

Това, което Вие ядете и пиете, може да премине чрез кърмата във Вашето бебе

Храни и напитки, които да избягвате или да ограничавате, когато кърмите

Ще се зарадвате, когато разберете, че сега вече може да се наслаждавате на повечето от храните, които зачеркнахте от менюто си, докато бяхте бременна. Но не забравяйте, че това, което ядете и пиете, може да премине чрез кърмата във Вашето бебе.

  • Кофеинът може да направи Вашето бебе неспокойно и може да наруши Вашия сън. Опитайте се ограничите или да намалите дневния си прием.
  • Алкохолът и психоактивните вещества за повлияване на настроението може да засегнат Вашето бебе. Най-сигурно е да не пиете алкохол и да не приемате никакви психоактивни вещества за повлияване на настроението, когато кърмите.

Хранителна подкрепа за новите майки

Бременността може да доведе до намаляване на желязото и други важни хранителни вещества. Грижата за бебето ще отнеме много от Вашето време и енергия, така че може да се окаже трудно да се храните както трябва през първите няколко месеца.

Кърмещи майки 

Ако кърмите, ще се нуждаете допълнително от хранителни вещества, за да отговорите на нуждите на гладното бебе. Елевит е специално създаден за жени, които се опитват да забременеят и за бременни жени. Той съдържа 12 витамина и 6 микроелемента за посрещане на хранителните нужди, които помагат за непрекъснатото развитие на Вашето бебе.

Ние имаме повече съвети за Вас

Здравословното хранене ще Ви даде хранителните вещества, от които се нуждаете, за да бъдете в отлична форма при Вашата нова роля. Сега вижте нашите съвети за начина на живот на новите майки, които ще Ви помогнат да се приспособите към Вашето ежедневие и да се наслаждавате на бебето през първите месеци.

Литература:

1. „Препоръки за здравословното хранене за населението в България, 18-65 години“, София 2006, ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

2. „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ , ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

3. p. 50. Kondo, A., et al. Neural tube defects: prevalence, etiology and prevention. International Journal of Urology, 2009. 16(1); p. 49-57 World Health Organization, Standards for maternal and neonatal care, 2007

4. Продуктова информация Елевит

Започнете тук, ако сте....