Моето тяло след раждането

Вашето тяло след бременността ще премине през повече физически и емоционални промени, докато се приспособи към новата Ви роля на майка.

Най-после бебето е тук!

Въпреки че малкото човече вече се е появило, ще бъдат необходими няколко месеца след бременността, за да се възстанови тялото Ви.

Може да очаквате редица физически промени, докато тялото Ви се възстанови от бременността и раждането, и започне да произвежда кърма за Вашето бебе.

Mum and baby

Свиване на матката

Вашата матка е била разтегната като балон и ще са необходими няколко седмици, за да се върне към обичайния си размер. Тъй като матката Ви се контрахира, може да чувствате спазми подобно на болка при менструация.

Кървене

През първите 2 до 4 седмици след раждането ще имате вагинално кървене, наречено лохия – това не е истинска менструация. То ще се появи независимо дали сте родили вагинално или чрез цезарово течение. Кървенето ще бъде доста силно през първите 12 до 24 часа след раждането, но след няколко дни ще трябва да стане розово-кафяво и накрая бяло.

Ако кърмите, вероятно няма да получите менструация, докато не спрете кърменето. Ако не кърмите, вероятно ще получите менструация 4 седмици след раждането.

Хемороиди

След раждане често се получават хемороиди, но те обикновено изчезват в рамките на няколко дни. Предотвратете запек, като ядете много храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, и пиете много вода. Ако имате нужда от облекчение, Вашият лекар или фармацевт може да Ви даде лекарство за хемороиди.

За да избегнете неволно изпускане на пикочния мехур, продължете да правите упражнения за тазовото дъно всеки ден

Слаби мускули на тазовото дъно

Мускулите на тазовото Ви дъно са се напрягали много през последните няколко месеца и може да са малко слаби. За да избегнете неволно изпускане на пикочния мехур, продължете да правите упражнения за тазовото дъно всеки ден.

Кърма

В продължение на няколко дни след раждането гърдите Ви ще произвеждат коластра, течност с високо съдържание на протеини, богата на важни хранителни вещества и антитела за новопоявилото се човече. Кърмата обикновено се появява 2 или 3 дни след раждането. Ако кърмите, Вие ще произвеждате около 300–500 ml мляко на ден през първите седмица, което ще се увеличи до около 600–700 ml в зависимост от нуждите на Вашето бебе.

Кърмене

Медицинските специалисти препоръчват да кърмите, ако можете. Кърменето носи редица ползи както за Вас, така и за Вашето бебе.

Кърменето е добро за Вас, защото то:

  • подпомага връзката с Вашето бебе
  • помага Ви да си върнете тялото от преди забременяването
  • може да Ви помогне да се отпуснете, като отделите време от претрупания Ви със задачи ден, за да кърмите.

Кърмата е добра за Вашето бебе, защото тя:

  • съдържа важни хранителни вещества, от които Вашето бебе се нуждае, за да расте и се развива
  • осигурява защита срещу редица чести здравни проблеми
  • предлага евтин и удобен начин на хранене.

Breastfeeding

В националното ръководство „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“2 се препоръчва бебета да се хранят изключително с кърма през първите 6 месеца, тъй като кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.

Това решение обаче трябва да вземете въз основа на Вашето здравословно състояние и медицински съвет. 

След 4 седмици Вашето бебе трябва да има доста постоянен начин на хранене и Вие може да организирате ежедневните си дейности около храненията

Начини на хранене

Всяко бебе има различен начин на хранене, така че трябва да разберете какво действа при Вас.

През първите няколко седмици кърменото бебе може да се храни 8 до 12 пъти за 24 часа. Изкуствено хранените бебета ще се хранят по-рядко, около 8 пъти на ден в началото.

След 4 седмици Вашето бебе трябва да има доста постоянен начин на хранене и Вие може да организирате ежедневните си дейности около храненията.

Ако кърмите, може да мине време, докато усвоите правилната техника. Ако имате проблеми, помолете Вашата акушерка или специалист по кърмене за помощ.

Ако ще отсъствате около времето за хранене, кърмата може да се изцеди с помпичка за гърди и да се съхрани за по-късна употреба.

Правене на секс отново

Нормално е да не се чувствате готови за секс през седмиците или месеците след раждането. Може да е необходимо известно време за физическото Ви възстановяване и може да се чувствате много уморена, така че правенето на секс да е последното нещо, за което да мислите. Ако сте готова да правите отново секс, може да опитате след спиране на кървенето. Ако имате шевове, може да е необходимо повече време, за да се почувствате удобно.

Няколко думи за контрацепцията

Използвайте подходяща форма на контрацепция, ако за Вас е важно да не забременявате отново веднага. Широко разпространено заблуждение е, че не можете да забременеете, докато кърмите. Някои жени овулират през това време. Говорете с Вашия лекар относно възможностите, които имате.

Грижете се за емоционалното си състояние

Много често жените се чувстват тъжни и сълзливи 3 до 4 дни след раждането. Хормоните и умората се съюзяват срещу Вас! Ако обаче емоционалното Ви състояние се влоши и Ви е трудно да се овладеете, говорете с Вашия лекар или акушерка.

Повече съвети за новата майка

Имате ли чувството, че сега разбирате по-добре своето тяло след бременността? Бихте ли искали да знаете какво още да очаквате през първите хубави месеци на майчинството? Посетете нашата страница за хранене за съвет относно Вашата диета и преминете на нашата страница за начин на живот за съвети относно справянето с трудностите пред новия родител.

Литература:

1. „Препоръки за здравословното хранене за населението в България, 18-65 години“, София 2006, ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

2. „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ , ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

3. p. 50. Kondo, A., et al. Neural tube defects: prevalence, etiology and prevention. International Journal of Urology, 2009. 16(1); p. 49-57 World Health Organization, Standards for maternal and neonatal care, 2007

4. Продуктова информация Елевит