Моето тяло през бременността

Трите етапа на бременността са наречени тримесечия. Всяко от тях води до нови физически промени както за Вас, така и за Вашето бебе.

Ако тестът Ви за бременност е положителен, поздравления! Вие започвате чудесно пътешествие.

Главата Ви вероятно е пълна с въпроси като "Как ще се промени моето тяло?" и "Колко бързо се развива бебето?". Въпреки че опитът на всяка жена е различен, ето какво може да очаквате по време на трите етапа или тримесечия на бременността.

За подробни указания за бременността седмица по седмица, регистрирайте се по-долу безплатно за получаване на нашите седмични имейли.

1-во тримесечие  седмици 1 до 12

Бременността се изчислява от първия ден на последната Ви менструация, защото е трудно да се посочи точната дата на зачеването. Тъй като зачеването обикновено се случва към средата на менструалния цикъл, Вие всъщност не сте бременна през първите 2 седмици, но те все пак се броят като първите 2 седмици на Вашата бременност.

Веднага след оплождането на яйцеклетката на около седмица 3 хормоните на бременността ще започнат малко да реорганизират нещата. В резултат на това може да получите някои от следните симптоми.

До 80% от жените може да получат сутрешно неразположение със симптоми, които включват гадене и повръщане през
1-вото тримесечие
 • Сутрешно неразположение: До 80% от жените може да получат сутрешно неразположение със симптоми, които включват гадене и повръщане през 1-вото тримесечие, поради повишени хормони на бременността. Широко разпространена заблуда е, че сутрешното неразположение възниква само сутрин. Всъщност, то може да Ви сполети по всяко време на деня или нощта. Понякога то може да продължи през цялата бременност.

  Ако получите сутрешно неразположение, избягвайте храни, от които Ви се гади, яжте по малко и често, избягвайте мазни и пикантни храни и пийте много вода. На нашата страница за хранене при бременност има повече съвети за овладяване на симптомите на сутрешно неразположение. Съществуват също хранителни добавки, които помагат за овладяване на симптомите. Ако симптомите Ви са тежки или притеснителни, свържете се с Вашия лекар.
 • Промени в гърдите: Гърдите Ви ще започнат да се увеличават и може да бъдат болезнени. Зърната ще станат по-големи, по-тъмни и по-изпъкнали.
 • Умора: Високите нива на прогестерон, може да Ви накарат да се чувствате изтощени, да не говорим, че Вашият организъм работи извънредно, за да нараства бебето. Вдигайте краката си на високо възможно най-често и се хранете възможно най-добре – това ще е сложно, ако имате сутрешно неразположение!
 • Засилени емоции: Нормално е да се чувствате по-емоционална от обичайното поради високите хормонални нива. Помолете Вашия партньор и приятелите Ви да се отнесат с разбиране и да бъдат толерантни.
 • Силно желание и отвращение към храни: Може да установите, че не можете да понасяте или изпитвате силно желание за конкретна храна. Това обикновено не е проблем, освен ако не развиете вкус към странни неща. Ако сте притеснена, говорете с Вашия лекар.
 • Повишена нужда за уриниране: Тъй като течностите във Вашето тяло се увеличават и Вашата матка притиска пикочния мехур, ще трябва да посещавате тоалетната по-често. Отидете, когато почувствате нужда, за да сведете до минимум излишния натиск върху пикочния Ви мехур.
 • Усещане за световъртеж: Понякога може да се почувствате малко замаяна. Това може да се дължи на хормоналните промени. Опитвайте се да не стоите изправена твърде продължително и се изправяйте бавно от седнало или легнало положение. Ако замаяността е силна, незабавно се свържете с Вашия лекар.
 • Киселини и запек: Вашата храносмилателна система ще забави дейността си, за да има повече време за резорбция на храната. Това може да доведе до киселини и запек.

  За облекчаване на киселините опитайте да се храните редовно на малки порции и избягвайте пържените или пикантните храни, и газираните напитки. Може също да приемате антиацидна хранителна добавка, която може да се използва по време на бременност. Прочетете нашата страница за хранене по време на бременност за повече предложения.

  За облекчаване на запека яжте храна с високо съдържание на фибри, поддържайте физическа активност и пийте много вода. Ако възнамерявате да приемате лаксативи, първо говорете с Вашия лекар. Свалете безплатно нашата информационна листовка “Някои факти за запека при бременност”.
Foetal image trimester 1
Основни етапи през 1-вото тримесечие
 • Около 7 дни след оплождането ембрионът ще се имплантира в лигавицата на матката. Ще започнат да се образуват плацентата, пъпната връв и амниотичният сак, за да хранят и защитават ембриона.
 • Към края на първите 12 седмици матката може да се почувства през коремната стена и коремът Ви ще започне да нараства.
Развитие на бебето през 1-вото тримесечие

Към края на 1-вото тримесечие:

 • Всички основни органи са образувани и има кръвообращение.
 • Половите органи са започнали да се развиват.
 • Ръцете и краката имат пръсти и са се повявили нокти.
 • Чертите на лицето са оформени.
 • Вашето бебе ще бъде около 6 cm дълго от главата до дупето и вече може да се разпознае. То ще се движи в амниотичния сак, но Вие все още няма да го чувствате.

2-ро тримесечие  седмици 13 до 26

Повечето жени изпитват повече удоволствие през 2-рото тримесечие, отколкото през първото, тъй като сутрешното неразположение, болезнеността на гърдите и умората започват да намаляват. Пригответе се за появата на някои нови симптоми.

 • Болки: Може да почувствате известни болки отстрани на тялото и под коремапоради разтягане на тъканите. Допълнителното тегло може да предизвика болка в гърба и може да получите спазми на краката. Попитайте Вашия лекар за лесни физически упражнения, които може да помогнат.
 • Запушен нос: Повишението на хормоните може да причини запушване или кървене от носа.
 • Меки венци: Вашите венци може да кървят по-лесно, така че обърнете внимание на поддържането на устната хигиена и не четкайте зъбите си твърде силно.
Кожата на корема може да сърби, тъй като тя се разтяга над Вашето нарастващо бебе. Опитвайте се да използвате ежедневно овлажняващи кремове, което ще помогне да избегнете образуването на стрии!
 • Сърбяща кожа: Кожата на корема може да сърби, тъй като тя се разтяга над Вашето нарастващо бебе. Опитвайте се да използвате ежедневно овлажняващи кремове, което ще помогне да избегнете образуването на стрии.
 • Разширени вени и хемороиди: Вие ще бъдете по-податлива на разширени вени и хемороиди по време на бременността. Избягвайте да стоите права или седнала твърде продължително и да кръстосвате краката си, когато сте седнала. Вашият лекар може да Ви даде лекарство за хемороиди.
 • Вагинално течение: Нормално е по това време да имате рядко бяло течение, наречено левкорея. То помага влагалището да се запази здраво. Ако видите друг вид или цвят течение, прегледайте се при Вашия лекар.
 • Промяна на цвета на кожата: Хормоните на бременността може да предизвикат появата на тъмни петна по лицето и корема Ви. Това състояние може да се влоши от слънцето, така че слагайте си обилно слънцезащитен крем, когато сте навън.
 • Недостиг на въздух: Тъй като белите Ви дробове трябва да пренасят повече кислород, защото носите Вашето бебе, може да чувствате недостиг на въздух или да дишате малко по-бързо.
 • Повишен апетит: Нарастването на бебето може да Ви накара да се чувствате непрекъснато гладна, но не трябва да „ядете за двама“. Ако имате нужда да похапнете, изберете нещо здравословно като плодове или кисело мляко. 
Foetal image trimester 2
Основни етапи през 2-рото тримесечие
 • Може да започнете да чувствате движенията на Вашето бебе за първи път между 18-та и 20-та седмица. Това се чувства в началото като потрепване в корема.
 • Бременността Ви ще започне да си личи с нарастването на бебето.
Развитие на бебето през 2-рото тримесечие

Към края на 2-рото тримесечие:

 • Вашето бебе се движи и реагира на допир и звук.
 • Клепачите започват да се отварят и се виждат вежди и мигли.
 • Кожата е покрита с фини редки косъмчета и кремаво-бяло вещество, наречено верникс.
 • Развиват се рефлекси като преглъщане и сучене.
 • На главата започва да расте коса.
 • Оформят се пръстовите отпечатъци.
 • Вашето бебе ще бъде около 23 cm дълго от главата до дупето.

3-то тримесечие  седмици 27 до раждането

Почти към края сте! Може да се чувствате по-неудобно през тези последни седмици на бременността, тъй като Вашето бебе продължава да наддава на тегло и да се движи в затворено пространство. Опитвайте се да почивате възможно повече. Може също да се появят още няколко симптоми към тези от 2-рото тримесечие, които включват:

  • Отичане на дланите, стъпалата и лицето: Прекомерно многото течности може да предизвикат отичане на дланите и стъпалата и да чувствате лицето си подпухнало. Опитайте се да вдигате краката си нависоко, когато Ви е възможно.
  • Секреция от зърната: От зърната Ви може да започне да изтича коластра, течността, която ще храни Вашето бебе, докато гърдите Ви започнат да произвеждат кърма. Носете подложки на гърдите, за да избегнете оставянето на следи по дрехите.
Може да почувствате някои слаби „подготвителни“ контракции, тъй като Вашето тяло се приготвя за раждането
  • Контракции на Бракстън-Хикс: Може да почувствате някои слаби „подготвителни“ контракции, тъй като Вашето тяло се приготвя за раждането. Те се наричат контракции на Бракстън-Хикс и се появяват и изчезват на нередовни интервали. Ако те са силни и редовни, обадете се на Вашия лекар. Може раждането да е започнало.
Foetal image trimester 3
Основни етапи през 3-то тримесечие
  • Към датата на термина Вие вероятно ще тежите допълнително 11 до 16 килограма в повече от теглото си преди забременяването. Това е предимно теглото на Вашето бебе, плацентата и амниотичната течност и увеличението на телесните мазнини и течности.
  • След 37 седмици се счита, че бременността Ви е на термин.
Развитие на бебето през 3-то тримесечие

Към края на 3-то тримесечие:

 • Бебето вероятно се насочва с главата надолу в таза, готово за раждане.
 • Системите в организма на Вашето бебе са развити и готови да функционират самостоятелно.
 • Меките тънки косъмчета по тялото са изчезнали.
 • Вашето бебе ще бъде дълго около 46–56 cm от главата до пръстите на краката.

Повече съвети за Моето тяло през бременността

Чувствате ли се по-подготвени за 3-те етапа на бременността? Сега погледнете нашите страници за храненето и начина на живот по време на бременността. Те са пълни с полезна информация, която ще Ви помогне да запазите върхова форма и ще осигури подкрепа за нарастващите нужди на Вашето бебе.

Започнете тук, ако сте....