Моето тяло и бременността

Разбирането на репродуктивния цикъл на Вашето тяло ще Ви помогне да изчислите най-доброто време от месеца за опит за забременяване.

Когато планирате да имате деца, полезно е да познавате репродуктивния си цикъл. Записването на менструалния Ви цикъл помага да се определи кога е най-подходящия период за забременяване и да увеличи тази вероятност.

Как Вашето тяло се приготвя за бременност

Всеки месец един от Вашите яйчници произвежда зряла яйцеклетка. Приблизително по едно и също време Вашата матка се приготвя за оплождане и слузта на маточната шийка се втечнява, за да пропусне по-лесно спермата. Вие сте в овулация, след като яйцеклетката се отдели.

Яйцеклетката може да бъде оплодена до 24 часа след овулацията

Яйцеклетката може да бъде оплодена до 24 часа след овулацията, докато се придвижва във фалопиевата тръба към матката. Ако е била успешно оплодена от сперматозоид, тя ще се имплантира в лигавицата на Вашата матка и ще започне да се развива в ембрион.

Познаване на Вашия фертилен прозорец

Най-подходящото време да правите секс, за да повишите вероятността от забременяване, са няколкото дни преди и по време на овулацията.

Ако изчакате овулацията, за да правите секс, спермата може да не достигне яйцеклетката навреме, за да се осъществи оплождане. От друга страна спермата може да преживее в продължение на няколко дни във Вашето тяло в очакване на отделянето на яйцеклетката.

Couple planning

Правенето на секс по време на най-фертилната Ви фаза може да увеличи възможността от забременяване

Как да определите кога сте в овулация

Цикълът на всяка жена е различен, така че ние създадохме този удобен калкулатор на овулацията, за да Ви помогнем да определите датата на Вашата овулация. За да го използвате, трябва да знаете първия ден на последната Ви менструация и обичайната продължителност на Вашия менструален цикъл (ако той е нередовен, записвайте си в продължение на няколко месеца и изчислете средната му продължителност).

След като знаете кога има вероятност да сте в овулация, може да планирате най-доброто време да правите секс, за да забременеете.

Другите признаци за определяне на Вашия фертилен прозорец включват:

 • Промени на слузта на маточната шийка: Слузта, произвеждана от шийката на матката, се променя по време на Вашия менструален цикъл поради хормоните и може да помогне за предвиждане на Вашия фертилен период.

  Преди овулация (непосредствено след Вашата менструация): Ако въобще произвеждате слуз непосредствено след Вашата менструация, то тя е много малко. Тя е гъста, лепкава и бяла или матова на цвят и влагалището Ви е доста сухо. Тъй като е необходима слуз, която да помогне на сперматозоида да се срещне с яйцеклетката, възможността за забременяване е малка на този етап.

  Близко до овулацията: Продукцията на слуз се увеличава и тя става млечно бяла или кремава на цвят и влагалището Ви е влажно. Имате по-добра възможност за забременяване по това време.

  Около овулацията: Слузта е рядка, бистра и много еластична (като белтък на сурово яйце) и влагалището Ви е доста влажно. Имате най-голма възможност за забременяване по това време.

  След овулацията: Слузта става отново гъста и лепкава и влагалището започва да се чувства доста сухо. Възможността за забременяване по време на този стадий започва да намалява.
 • По-висока базална температура на тялото: Базалната температура на тялото е температурата на Вашето тяло при покой. Записването на тази температура в продължение на няколко месеца може да Ви помогне по-точно да предвидите кога овулирате. Овулацията обикновено става в началото на повишението на температурата, което се поддържа в продължение на най-малко 3 дни. Фактори като загряване, пътуване, времето от деня, диетата, работните часове и количеството на съня може да повлияят Вашата температура. 

  За да снемате точната си температура, най-добре е да я измервате по едно и също време всяка сутрин, преди да станете от леглото, с термометър за фертилност или дигитален термометър. 
 • Коремна болка: Опитайте се да обърнете внимание на всяка болка, която може да почувствате в корема си, тъй като това може да бъде признак на овулация.
 • Предменструални симптоми: Когато овулирате, може да получите също типични ПМС симптоми като чувствителност на гърдите, подуване на корема или промяна на настроението.

Наслаждавайте се заедно на това време

Забавлявайте се, докато правите бебето!

Couples feet

Вземането на решение да имате бебе е вълнуващо и нежно време. Не правете секс по план, което ще отнеме удоволствието. Отпуснете се и се наслаждавайте на интимните си моменти заедно.

Чести въпроси относно зачеването, моето тяло и бременността 

 •  Възрастта отразява ли се на плодовитостта? Да, качеството на Вашите яйцеклетки и характерът на овулацията се повлияват от възрастта. Жените са най-плодовити от 20-те до ранните 30 години. Възрастта може да се отрази също и на качеството и количеството на спермата на мъжа.
 •  Колко време ще ми трябва да забременея? Половината от всички двойки ще заченат дете в рамките на 2-3 месеца от опита, а 85% от жените ще забременеят в рамките на 1 година.1,2 Важно е обаче да се знае, че всяка двойка е различна. Най-добре е да се отпуснете и да не се тревожите, тъй като стресът не е полезен за двойки, които се опитват да заченат. 
 •  Какво може да направя, ако при нас не се получава? Ако правите всичко правилно, но все още не сте бременна след 6 месеца от началото на опитите, посъветвайте се с Вашия лекар

Още съвети относно планирането на бебе

След като вече знаете кое е най-доброто време да правите секс за зачеване на бебе, погледнете нашите страници за храненето и начина на живот преди забременяването. Те съдържат много полезна информация относно подготовката за здравословна бременност преди да започнете опитите за бебе.

Литература:

1. „Препоръки за здравословното хранене за населението в България, 18-65 години“, София 2006, ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

2. „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ , ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм и колектив

3. p. 50. Kondo, A., et al. Neural tube defects: prevalence, etiology and prevention. International Journal of Urology, 2009. 16(1); p. 49-57 World Health Organization, Standards for maternal and neonatal care, 2007

4. Продуктова информация Елевит

Започнете тук, ако сте....