Кога да си направите тест за бременност:

да се обзаложим, че това не го знаехте..


Независимо дали се надявате на две чертички или на една, правенето на ранен тест може бързо да потвърди вашите надежди или да разсее безпокойството ви. Но дори и да сте бременна, ранният тест понякога може да ви покаже отрицателен резултат. Кога е най-подходящо да се направи тест за бременност?

Колко скоро можете да си направите тест за бременност след полов акт?

Макар и да сте нетърпелива да си направите тест за бременност възможно най-скоро, най-добре е да изчакате до седмицата след пропуснатия менструален цикъл, за да получите най-точния резултат. Ако не можете да изчакате, нека минат поне една-две седмици след половия акт, преди да си направите тест за бременност.

Изчакването е важно, тъй като е необходимо вашето тяло да произведе достатъчно количество от хормона на бременността hCG (човешки хорионгонадотропин, ЧХГ), за да може да бъде открит чрез теста за бременност. В повечето случаи може да откриете нива на hCG 7 до 12 дни след успешнa имплантация на яйцеклетка. Ако направите теста твърде рано, може да получите отрицателен резултат (дори и да сте бременна!).

Кога е най-подходящо да се направи тест за бременност: сутрин или вечер?

Най-подходящото време да се направи тест за бременност е честа тема за дискутиране. За да получите точен резултат, повечето експерти препоръчват тестът за бременност да се направи сутринта. Защо? Вашето първо сутрешно уриниране има най-висока концентрация на hCG.

А ако имате нестандартен режим на спане и не можете да тествате урината веднага след ставане? Може да пресъздадете първото сутрешно уриниране, като не използвате тоалетната в продължение на поне четири часа.

Преди да си направите тест за бременност сутрин, не е необходимо да пиете повече вода, отколкото пиете обикновено. Всъщност пиенето на много вода може да разреди урината ви и да повлияе на резултата от теста.

Ако имате отрицателен резултат, но все още мислите, че може да сте бременна, направете си теста отново след няколко дни.

Кога е твърде рано да се прави тест за бременност?

Ако си направите тест за бременност по-рано от осем дни след имплантацията, това може да доведе до неверен отрицателен резултат. Това е така, защото оплодените яйцеклетки започват да произвеждат хормона на бременността hCG едва след края на имплантацията.

Имплантацията се осъществява 8 до 10 дни след оплождането в около 85% от случаите. След имплантацията нивата ви на hCG ще започнат да се удвояват на всеки 48 часа. В този момент тестовете за бременност ще могат да измерят вашите нива на hCG, което гарантира положителен резултат.

Кога да се направи кръвен тест за бременност

Тестовете за бременност в домашни условия измерват нивата на хормона hCG във вашата урина. Кръвните тестове за бременност измерват нивата на hCG в кръвта ви. Лекарите могат да предложат да си направите кръвен тест. Тези тестове са по-прецизни и могат да предложат повече информация, отколкото тест на урина в домашни условия.

Най-подходящото време да си направите кръвен тест за бременност е когато менструацията ви закъснява с няколко дена. Ако тестовете за бременност в домашни условия са с отрицателен резултат, но имате всички симптоми на бременността, е добра идея да се консултирате с лекар и да обсъдите възможността за кръвен тест.

Най-точните кръвни тестове са количествените кръвни тестове за бременност, тъй като те определят точното количество на хормона hCG.

Също така лекарите препоръчват кръвните тестове, ако сте имали извънматочна бременност или аборт в миналото. Така вашият лекар ще може да наблюдава по-внимателно нивата ви на hCG през първите седмици от бременността ви.

Макар и да сте нетърпелива да си направите тест за бременност възможно най-скоро, най-добре е да изчакате до седмицата след пропуснатия менструален цикъл, за да получите най-точния резултат. Ако бързате, може да опитате да го направите поне една до две седмици след половия акт. За да получите точен резултат, е най-добре да си направите тест за бременност сутрин. Първата сутрешна урина е с най-висока концентрация на hCG. Ако си направите тест за бременност по-рано от осем дни след имплантацията, това може да доведе до неверен отрицателен резултат. Лекарите препоръчват кръвните тестове, тъй като те са по-прецизни и могат да предложат повече информация, отколкото тест на урина в домашни условия.

L.BG.MKT.04.2019.1398